Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Kралското семейство показа снимки от кръщенето на малкия принц Луи

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 юли 2018

Как доктор Рогозов си отряза сам апандисита

В нощта на 30 април срещу 1 май 1961 г. съветският лекар Леонид Рогозов става първият човек в света, успешно извършил върху себе си операция по отстраняване на апандисит.

Д-р Рогозов пристига през ноември предната година като член на 6-ата съветска антарктическа експедиция в станция „Новолазервская” в местността Ширмахер. С него са още 12 души, но само той е лекар. Като такъв той ясно осъзнава в края на април върху себе си симптомите на възпален апандисит, който е на път да се спука, което означава сигурна смърт. Лошото е, че станцията е блокирана от снежна буря и никъде наблизо няма летище и самолет.

„Не спах цяла нощ – пише в спомените си Рогозов, – адски ме болеше. Навън и в душата ми отеква снежната виелица – сякаш сто чакала вият едновременно. Все още нямам очевидните симптоми, че ми предстои перитонит (спукване на апандисита), но разбирах, че натам отиват нещата… ”

Първоначално предприема консервативна тактика на лечение – покой, глад, студени компреси и антибиотици, но тя не дава резултат. На следващия ден температурата му продължава да се покачва. Нужна е спешна операция, а единственият, който може да я извърши, е самият д-р Рогозов.

„Развалих празника на момчетата – утре е 1 май, а сега те тичат, изваряват инструменти в автоклавите и май се притесняват повече от мен”, пише в спомените си Рогозов.

За операцията през нощта на 30 април му асистират метеорологът Александър Артьомов, който му подава инструментите, и инженер-механикът Зиновий Теплински, който държи кръгло огледалце и насочва светлината от настолната лампа. Началникът на станцията Владислав Гербович дежури, ако на някой от несвикналите на такива гледки асистенти му прилошее. В полулегнало положение, подпрян на левия си хълбок, Рогозов си поставя местна упойки – инжекция новокаин. След няколко минути смело прави със скалпела 12-сантиметров разрез в долната част на корема си.

„Не си позволих да мисля за нищо друго освен за това, което върша в момента. Ако загубех съзнание, Саша Артьомов щеше да ми направи инжекция – бях го инструктирал и му дадох заредена спринцовка. Бедните ми асистенти… в последната минута ги погледнах – бяха в бели халати, но лицата им бяха по-бели от плата. Аз също бях изплашен.”

Операцията продължава час и четиридесет и пет минути.

„Да намериш апандисита с огледало се оказа трудна работа – направих го с напипване, работех без ръкавици. С всяка изминала минута отслабвах, сърцето ми биеше все по-бавно и бавно. Налагаше се на всеки пет минути да си почивам по 20-25 секунди. Най-накрая го напипах – проклетия апандисит! Докато го режех, бях отпаднал духом, ръцете ми бяха като гумени. След като го клъцнах, видях, че има черно петно в единия край, сигурен белег, че до спукването му са оставали по-малко от 24 часа. В този момент осъзнах, че съм спасен… ”

След пет дни температурата на д-р Рогозов спада, а след още 2 сам си сваля конците от шевовете.

Д-р Рогозов се възстановява напълно, прави успешна медицинска кариера и умира през 2000 г. На 66-годишна възраст в Санкт Петербург – поради лекарска грешка при лечение от рак.

За геройството му през 1963 г. Владимир Висоцки пише песен:

Пока вы здесь в ванночке с кафелем

Моетесь, нежитесь,

греетесь –

Он в холоде сам себе скальпелем

Там вырезает

аппендикс.

(Докато в удобна

баня с плочки

вие се миете и парите –

той в студа със скалпел

сам си режеше

апандисита.)

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.