Южна България падна в снежен капан (обзор)

Южна България попадна в снежен капан. Възрастни хора твърдят, че такъв сняг не са виждали от 30 години. Повечето от селищата в Смолянско, Кърджалийско и Хасковско са без електрозахранване, на места снежната покривка е над един метър. Tова съобщават Фокус и БГНЕС.

Бедствено положение бе обявено и в Кърджали към 13.30 ч. Преди това бедствено положение бе обявено в Смолянска област. Огромно количество сняг натрупа в само за последните 15 часа. По-възрастни хора казват, че това е вторият толкова обилен сняг отпреди 30 години. Пътната обстановка в планинската област е усложнена и от областното пътно управление апелират, ако не е наложително, да не се предприема пътуване. В Пазарджишка област пътищата са трудно проходими.

Към 13 часа днес изцяло или частично без електроснабдяване са селища от планинските райони - Смолян, Кърджали и Хасково. Засегнати са и населени места в област Пазарджик и Пловдив. На места пътищата са затворени. Паднали дървета са скъсали електропроводи, общо 30 стълба от разпределителната мрежа, включително и железобетонни, са се прекършили. Изключили подстанции, собственост на Електроенергийния системен оператор, затрудняват ситуацията в общините Велинград, Стамболийски, Калояново, Рудозем, Златоград, Крумовград, Момчилград и Ардино.

В Пазарджишко без ток са планинските райони на Велинград, Белово и Пещера. Районът на община Велинград остава без захранване заради отпадналата подстанция "Велинград" на ЕСО.

Снегът блокира живота в Кърджалийска област. Затрупани с дебел сняг пътища, прекъснато електрозахранване, закъсали автомобили и непочистени. Най-тежка е ситуацията в общините Ардино, Кирково и Крумовград. Ардино обяви бедствено положение, а кметът на Кирково Сали Рамадан от часове не може да се добере до сградата на администрацията, за да го направи. "Закъсал съм на пътя с още над 20 автомобила, има спрял снегорин, който не чисти. В селищата на цялата община няма нито ток, нито вода, прекъснато е електрозахранването към подстанциите, помпените станции не работят. Републиканската пътна мрежа изобщо не е почистена", заяви Сали Рамадан по телефона. Той съобщи, че пътят за Гърция през ГКПП "Маказа-Нимфея" остава затворен, тъй като не е разчистен. Според него дори и седмица няма да е достатъчна за възстановяване след пораженията от снеговалежите.

За неспиращ снеговалеж вече от вчера съобщават и от Видинска област. Край морето валежите са от дъжд, но има силен северен вятър. Заради висока вълна и бурен вятър във варненското пристанище не можаха да акостират бойни кораби на НАТО. Бургаският порт беше затворен за известно време.

Оранжев код за сняг и поледици е обявен за областите Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив, сочи справка на сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. През следващото денонощие валежите в четирите области ще продължат. Дебелината на снежната покривка ще се увеличи с още 20-30 см. В други 10 области за утре е в сила жълт код за сняг и поледици. Това са областите – Видин, Монтана, Враца, София-област, Благоевград, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково. В планинската част от областите София-област и Благоевград снежната покривка ще се увеличи с още 10-20 см. Във Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково валежите ще продължат, като очакваните количества за денонощието са 20-30 л/кв.м.

Директорът на ГДПБЗН инж.Николай Николов пътува към област Смолян, за да се запознае на място със ситуацията и предприетите действия от служителите на МВР. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Във връзка с усложнената ситуация и продължаващия снеговалеж в някои части от страната, по разпореждане на директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ инж.Николай Николов /ГДПБЗН/ е свикан централния оперативен щаб в главната дирекция. В него се събира и анализира постъпващата информация за оперативната обстановката и се предприемат действия за оказване на помощ в населените места, в които има бедственото положение. На терен продължават да работят пожарникари, спасители и полицаи. Бедствено положение е обявено в Смолянска област. Директорът на ГДПБЗН инж.Николов в момента пътува към областта, за да се запознае на място с обстановката и предприетите действия от служителите на МВР.

Екипите на пожарна безопасност и защита на населението работят по разчистване и премахване на паднали дървета, в следствие на падналия сняг в областите Смолян, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Хасково. Редица населени места остават без електрозахранване. За периода от 00:00 часа до 09:00 часа на 7 март звената за “Пожарна безопасност и защита на населението” при Столичната и Регионалните дирекции ПБЗН на Главна дирекция ПБЗН са реагирали на 137 сигнала за произшествия, от които 11 пожара, 121 аварийно-спасителни дейности.

Евакуиран и транспортиран е болен гражданин до МБАЛ от село Върли дол, община Неделино. От село Мрежичко, община Джебел е транспортирана бременна жена до МБАЛ – Джебел.Екип на РСПБЗН-Ардино е транспортирал до МБАЛ-Ардино болен на хемодиализа от село Ябълковец, община Ардино.

През цялата нощ спасителите са реагирали на сигнали за закъсали автомобили по пътя Черноочене-Кърджали, в районите на селата Черна скала, Чилик, Рани лист, Чифлик, Вранско, край ТК „Белите брези”. От преспите са изтегляни леки, товарни автомобили и бусове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини