2,5 тона лукс катерят Скалистите планини Bentley атакува рекорда за най-бърз SUV по изкачването Пайкс Пийк

Цецка Цачева: Ще има проверка в прокуратурата за превишаване на права при акцията срещу Иванчева

Данни на МВФ: Испания вече е по-богата от Италия

Тръмп покани Путин на посещение в САЩ

Министър Петкова: Печалбата на НЕК за 2017 г. ще е около 6 милиона лева

Цветан Цветанов: Ясно е, че президентът гледа на Изток и саботира модернизацията на армията

Два влака се сблъскаха в Залцбург, десетки са ранени

В Русия вече по-рядко се пие алкохол

Защо шопът не смее да пипне сутиен?

Рейтингът на Владимир Путин е спаднал със седем на сто след изборите

Инвеститори: Иванчева се разпореждаше с чужди имоти

Евакуация в центъра на Берлин заради 50-килограмова бомба от Втората световна война

Евростат: Близо милион българи имат здравословни проблеми, които оказват влияние в бита

Башар Асад е върнал на Франция връчения му Орден на Почетния легион

Русенската екоинспекция установи тревожно замърсяване на Дунав

Как д-р Демихов направи куче с 2 глави

За тези, които са чели романа на съветския писател фантаст Александър Беляев „Главата на професор Доуел“ или „Кучешко сърце“ на Михаил Булгаков, следващите редове няма да се сторят толкова невероятни.

За останалите – не грантираме!

Истината е, че в СССР се е работило по програма за присаждане на глава. През лятото на 1959 г. хирургът д-р Владимир Демихов успешно създава куче с две глави.

Участничките в експеримента са малката Шавка и по-едра улична кучка, взета от приют за бездомни псета, която екипът кръщава Бродяга. Репортаж за операцията публикува американското сп. Life, откъдето са и потресаващите снимки на тази страница.

Операцията започва с упояване на двете кучета. Демихов отстранява главата на по-малкото куче точно над гръдния кош. Гръбнакът му е прекъснат, аортата и хранопроводът се пришиват към тези на по-голямото куче – донор на втората глава. Най-много време отнема на екипа свързването на кръвоносните съдове. Шавка запазва сърцето си, белите дробове и предните лапи.

Операцията се смята за успешна, тъй като и двете кучета излизат живи от упойката, движат се и се хранят. Това обаче трае само четири дни, след което умират поради отхвърляне на втората глава.

Това не е единственият експеримент на д-р Демихов и екипа му – те правят общо 20 присаждания на глави на кучета.

Днес за някои природозащитници тези експерименти могат да се сторят зловещи и нехуманни, но д-р Демихов е един от световните пионери в областта на присаждане на органи, което спасява живота на хиляди пациенти в наше време. Д-р Демихов се ражда през 1916 г. в селце край Волгоград. Средното си образование завършва като шлосер-механик. След това записва медицина в университета. През 1937 г. създава първото в света изкуствено сърце и го присажда на куче. То живее два часа.

Демихов извършва първите в науката присаждания на сърце и бял дроб (1946 г.), а впоследствие – и черен дроб (1948 г.), поставя и първия стент на сърдечна артерия (1952 г.)

Неговият труд „Присаждане на жизненоважни органи“ се смята за основополагащ в световната наука на трансплантациите.

Д-р Кристиан Барнард, световноизвестният хирург, извършил първата в света успешна трансплантация на сърце, винаги е заявявал: „Моят учител в медицината се казва д-р Демихов от Русия!“

Пионерът на хирургията си отива от този свят на 22 ноември 1998 г. на 88 години. Почетен доктор е на Лайпцигския университет, почетен член на Шведското научно общество и на Хановерския университет, както и на водещата клиника Мейо в САЩ. В Русия е единствено лауреат на ведомствена премия, с много усилия защитава кандидатска и докторска десертация (в един и същи ден!)

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.