Станишев: Повече жени на ръководни позиции в Европа

В навечерието на международния ден на жените 8 март, лидерът на ПЕС Сергей Станишев подкрепи кандидатурата на Магдалена Огурек, издигната от Съюза на демократичната левица (СДЛ) за президент на Полша и поздрави лидера на партията Лешек Милер за подкрепата му за равноправието между половете и правата на жените по време на IV-я Конгрес на жените социалистки във Варшава.

Лидерът на ПЕС призова за повече жени в политиката и подчерта, че "равното участие на жените във вземането на решения е ключово условие за укрепване на демокрацията".

"Горд съм от факта, че благодарение на лявото семейство, днес има повече жени в Европейския парламент. В Групата на социалистите и демократите 45% или 86 от 191 депутата са жени. За сравнение в групата на ЕНП са 32%", каза той.

В заключение Станишев заяви, че "заедно с женската организация на ПЕС, ще продължаваме да се борим за равенство между половете по отношение на заплащането, правото на сексуално и репродуктивно здраве и баланса между семейния живот и работата. Всеки ден в Европа седем жени умират заради домашно насилие, а една от всеки три жени е била жертва на физическо или сексуално насилие. Тази статистика е неприемлива. Всички трябва да се борим за изкореняването на този проблем".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят