На 17 декември 2018 да почерпят

Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

18 000 българи получават пенсии от чужбина

Над 18 000 българи получават пенсии от чужбина, заради трудов стаж зад граница, сочи статистиката. Най-предпочитаните държави са Германия, Гърция и Испания.

Най-често за там заминават наши сънародници, навършили 50 години, за да натрупат стаж за пенсиониране. Те обаче ще започнат да получават по-високата пенсия от чужбина, едва когато навършат необходимите години за пенсиониране за съответната страна, където са работили.

Според българското законодателство осигурителният стаж на нашенци зад граница, натрупан в ЕС и в държави, с които страната ни има подписани спогодби, се признава, но не и осигурителният доход. Това е и причината да не може да се направи прехвърляне на суми от валутна сметка към левова.

По данни на осигурителния институт от 2007 г., когато България стана член на ЕС, българите с чужди пенсии са се увеличили три пъти. Информацията е на ТВ7, цитирана от БГНЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.