ЕС даде на „Гугъл“ срок от 90 дни да прекрати „незаконните“ практики около „Андроид“ или компанията рискува още глоби

“Моцартовите празници” в Правец сътвориха уникално преживяване Фестивалът обещава нови творчески експерименти в следващото си издание

Жан-Клод Юнкер: Кракът ми се схвана, това са дреболии

Рухна шестетажна сграда в Индия, най-малко трима са загинали

Пушачи обраха селски магазин

Сблъсъци между фермери и полиция пред Министерския съвет (ВИДЕО)

Възрастна жена загина, след като бе блъсната от камион във Варна

Йорданка Фандъкова: Започна ремонтът на западното пътното платно на бул. „Васил Левски“

Художници от Благоевград показаха изключителни картини в обща изложба, открита в столицата

Правителството прие прoмени в правилника за работа на ТЕЛК

Президентът Румен Радев и кметът на Руен откриха паметник на Апостола (СНИМКИ)

Вижте решенията на Министерския съвет от днес, 18 юли 2018

Гранични полицаи задържаха двама каналджии и 26 чужденци

Полиция пази „Левски“ на тренировката, шеф дойде на „Герена“

Парламентът отхвърли предложението на БСП за прекратяване на действията по предоставяне на концесия за летище София

Моето online Аз

Колкото и да се мултиплицирате в социалните мрежи, винаги помнете „първите седем“ и се опитайте да не се отделяте от реалната си личност.

Младите жени вече си търсели съпрузи не в сайтовете за запознанства, а в тези за търсене на работа. Защото там въпросите били същите, а пък снимките на кандидатите – реални. Това, разбира се, е виц, но истината e, че регистрира една много важна съвременна особеност – възможността лесно и ефективно да манипулираме образа си във виртуалното пространство.

Мултипликация на образа

Безкрайната реалност в киберсвета ни осигури свободата да си изграждаме различни аватари и да функционираме чрез тях в различни виртуални общества. Почти всеки модерен човек има електронна поща, профил в социална мрежа и в онлайн платфора за търсене и създаване на бизнес контакти. Всеки един от тези негови образи до голяма степен се припокрива с реалната личност, доколкото е изражение на нейните предпочитания, комплекси и идеи. В същото време обаче той е малко или много доизмислен, надграден, пожелателен. Това може да бъде както удобно, така и опасно. Защото, от една страна, ти дава свободата да експериментираш със себе си, да променяш собствените си параметри и да виждаш как това се отразява в очите на другите, но пък от друга – рискуваш да се провалиш. Казано накратко, от теб зависи дали върху екрана на компютъра ще изглеждаш като сериозен човек, на когото може да се разчита, или ще се превърнеш в пърхащ в безопасното интернет небе заблуден папагал.

Виртуален етикет

През вековете, когато са се формирали основните европейски норми на поведение, реалността е била една – земната. Небесната или невидимото е било онова, което Бог е познавал, пък на него няма как да му определяме как да се държи. Правилата за онлайн присъствие и поведение се създават в нашето съвремие, но е факт, че и те стъпват върху старите европейски принципи на етикета. Така че отново става дума за това да не притесняваме другите, да се държим достойно и да създаваме около себе си среда с възможно най-малък потенциал за пораждане на конфликт. Затова набързо ще припомним първите седем на човечеството и ще ги положим в основата на онлайн етикета:
– Поздравът е задължителен – „благодаря“ е дума, която винаги и навсякъде отваря врати.
– Умението да се извиняваш е закон – „моля“ е начинът да поискаш нещо, без да си груб.
– Усмивката е приветливост и добро намерение.
– Уважението на чуждото мнение, опит или настроение е въпрос на чест.
– Кавалерството и способността да отстъпваш е проява на добър тон.
Тъй като онлайн по-често се общува мислено, редно е да усвоим добре и езиците, на които комуникираме, както и знаците, които ползваме в тази комуникация. И колкото и да ни се струва безопасно да сме скрити зад собствения си виртуален образ, трябва да сме наясно, че той може да бъде доста коварен и по невнимание да извади от нас черти, които сами никога не сме подозирали, че притежаваме. Или пък направо да ни пресъздаде в представите на другите по коренно различен и изненадващ за нас начин.
Преди време около година и половина контактувах с една дама от голяма компания за мобилни услуги само онлайн и по телефона. Бяхме си разменяли десетки писма, водили бяхме разговори през скайп, имахме и работните профили в Linkedit, но така и не се бяхме срещали. Когато най-накрая по стечение на обстоятелствата се оказахме заедно на едно събитие и трети човек ни представи една на друга, тя не можа да се сдържи и възкликна: „Ама вие ли сте Мария Касимова?! Че аз ви мислех за по-висока!…“
Разсмях се, запълних създалата се неудобна тишина с леко покашляне и отговорих, че и аз явно съм се мислела за по-висока, ама ето на – не съм. Всъщност дамата си беше изградила съвсем конкретен мой образ само по начина ми на говорене, по тона на гласа и по писмената ни кореспонденция. По-късно ми каза, че си ме представяла висока, с обемиста тъмна коса, много сериозна и много стриктна по отношение на всякакви уговорки и правила. Последното, защото никога не съм допуснала правописни или граматически грешки и съм отговаряла на писмата й винаги в рамките на същия ден. Ето така аз, дребната руса жена с по-скоро артистично поведение и немалко езикови фриволности се бях оказала съвсем различна в представите на друг човек единствено и само заради моя виртуален образ.

Страната на чудесата, или Internet state

Какъв ще бъде образът ти в интернет зависи изцяло от теб, въпреки че днес изглежда почти невъзможно да следиш цялата информация за себе си онлайн и да я коригираш своевременно. Най-важното е да си даваш реална представа къде, защо и какъв профил си създаваш. Едно е лицето ти във фейсбук – съвсем друго в която и да е платформа за бизнес например. Каква част от себе си ще демонстрираш зависи от целта на твоето присъствие в съответната киберреалност. В социалната мрежа може да си веселякът с афинитет към изкуствата, пътуванията или спорта. Тогава няма нищо лошо профилната ти снимка да е с клоунски нос, седнал в скута на Буда или яхнал кон на фона на залез. Твоя работа си е и ако си решил да не функционираш с истинското си име, а да избереш псевдоним или нещо направо абсурдно като Трънда Пръндова, Шотко Пототков или Kat mi peesh Penke le. Често според името се развива и профилът – всяко нещо, което се поства, демонстрира определен интерес и може да бъде обект на дискусия, а коментарите, начинът на писане и оформянето на статус доизграждат образа. Сред моите приятели в социалната мрежа например има един изключително интересен, забавен и интелигентен философ, който с годините си изгради отделен свой аватар и го развива до последната подробност. Коментарите му винаги са написани с очевадни граматически и правописни грешки, „ш“ винаги е 6, а 4 е „ч“, а диалектните думи и уличният начин на изразяване са задължителни. В края на краищата неговият фейсбук образ придоби собствен живот и днес негови сподвижници са хора, които дори не знаят кой е истинският човек зад известния профил. В този смисъл многобройните платформи за онлайн общуване дават възможност да се разклоняваш колкото пъти искаш и пълнокръвно да си един друг свой „аз“. А това може да е както шизофренично, така и истински творчески акт.
Ако поддържате свой реален образ във виртуалния свят обаче, трябва да си давате сметка за няколко неща. Първо, че това, което вие си мислите, че давате като послание чрез снимка, име или статус, може далеч да не съвпадне с това, което хората отсреща разчитат. Така че сигурно много си харесвате снимката по бански от Акапулко преди пет години, но по-добре е да не си я правите профилна, ако до страницата ви имат достъп бизнес партньорите или шефовете ви. За да имате контрол над това как се самообогатява образът ви в интернет, не позволявайте също който откъдето се е сетил да поства на стената ви разни ваши снимки или пък да ви тагва за щяло и не щяло. Защото никога не се знае дали някоя сутрин няма да се събудите публично известен с някое ваканционно напиване или пък, както се случи с един белокос български политик, подпрян на перваза на скъп парижки хотел с пухкав халат с неговите инициали.

Основни правила на онлайн профила

За да владеете своите роящи се онлайн същности, непременно трябва да имате предвид няколко важни правила:

1. Помнете, че ако сте публична личност, това рано или късно ще стане ясно, така че по-добре присъствайте онлайн като себе си и се дръжте в съответствие с длъжността си. Няма как Бойко Борисов например да си направи паралелен профил с името Борко Петров и това да не стане достояние на всички до два дни.
2. Актуализирайте профилната си снимка и се старайте да слагате такава, която да ви изразява, без да е особено бъбрива.
3. Ако профилът ви е видим за интернационалната аудитория, по-добре да напишете името си на латиница или да го прибавите в скоби.
4. Каквото и да публикувате като статус, внимавайте да не е обидно по отношение на религия, цвят на кожата, етнос, сексуалност или пол. Това освен че е олд фешън, е и много просташко.
5. Имайте предвид, че всичко, което публикувате на стената си, е видимо за тези, на които сте дали тази свобода. Затова не им се сърдете, ако коментират, дори и да не сте съгласни с мнението им. Публикуването на стената е публична изява – все едно да налепите из улиците обяви, че давате уроци по испански, и после да се сърдите, че кандидати започват да ви звънят и да ви питат за подробности.
6. Внимавайте с чувството за хумор. Ако постнете клип, в който например блондинка остава гола с коктейл в ръка и прочувствено засмуква сламка, е възможно вие да изглеждате глуповато.
7. Избягвайте прекалената активност в онлайн пространството – ако не сте журналист, социолог, философ или изобщо човек, който работи с общественото мнение и го следи, постоянното висене в социалната мрежа може да изглежда като шляенето в реалния живот.
8. Колкото и емоционално да се отнасяте към дискусиите онлайн, опитайте се винаги да спазвате добрия тон. Преди да постнете коментар или статус, прочетете го на глас, за да се уверите, че не звучи агресивно. Внимавайте с главните букви – нали не сте забравили, че ако пишете само с тях, изглежда, като че крещите!
9. Не приемайте социалната мрежа като отдушник или психотерапевт. Тя няма тази задача, така че не занимавайте целокупното й население с маловажни неща като кога ходите до тоалетна, какво възнамерявате да ядете и дали обмисляте самоубийство в следващите два часа.
10. Старайте се да не се отдалечавате много от реалната си същност. Образът в интернет все пак е само образ и е част от вас. Реално съществуващ сте вие самият от плът и кръв. Това не може да бъде заменено с нищо.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.