Асансьорите в строителното министерство са опасни

Опасни и неотговарящи на условията за работа се оказаха швейцарските асансьори в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това показа проверка на фирмата производител на устройствата. От компанията „Шиндлер” установили, че четирите асансьора в централната сграда на строителното ведомство трябва веднага да се ремонтират. За целта министерството е обявило обществена поръчка чрез договаряне без обявление, за чийто изпълнител е избрано българското представителство на „Шиндлер” - „Шиндлер България”.

Причина за поисканата проверка са зачестилите случаи на аварии с асансьорите в министерството. До момента с поддръжката на устройствата се занимавала българската компания „Виктория Инженеринг Дивелъпмънт”. Констатираното е, че заключалките на етажните врати и на кабинната врата са „изкривени, рязани и разбити, жилото за ръчна евакуация е хлабаво, релсовият път за движение на асансьорите е крив”. Общото заключение на фирмата производител е, че те са опасни за живота и здравето на служителите във ведомството. Предписанието на проверяващите е в десетдневен срок нередностите да бъдат отстранени.

Изправността на асансьорите проверява Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Проверките се увеличиха рязко след няколко трагични инцидента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини