Брюксел ни размаха пръст заради газовите връзки

България и нейните съседни държави нямат достатъчно политическа воля, за да изградят помежду си нови газови връзки. Това коментира на кръгла маса в петък Брендън Девлин, съветник в дирекция „Енергетика” към Европейската комисия, цитиран от сайта EurActiv.

"Има много възможности, от които не се възползвате заради регулаторни ограничения в резултат на политическо възпиране”, обясни Девлин.

По думите му, Европейската комисия е дала достатъчно пари за газопровода със Сърбия, но той не се изпълнява, защото има нежелание от местните власти. Същото важи и за газопровода с Гърция. Девлин разкритикува и отношенията между България и Румъния и България и Турция, които не могат да се разберат за новите газопроводи. Така например газ по газопровода между Русе и Гюргево може да тече само в една посока - от България към Румъния, а този с Турция още не е договорен.

Именно заради тези проблеми не е добре за България да говори за нов „Набуко”, изтъква Девлин. Той изтъква, че в момента София е напълно зависима от Русия по отношение на газовите доставки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес