Папата помага за разкриване на убийство

Папа Франциск ще помогне за разкриването на обстоятелствата около убийството на бившия италиански премиер Алдо Моро преди 37 години, пише "Кориере дела сера".

Светият отец е дал разрешение парламентарна комисия да разпита архиепископ Антонио Менини (67 г.). Досега това бе отказвано на основание дипломатическия имунитет на Менини (в момента е посланик на Ватикана във Вели-кобритания). Той трябва де се яви пред комисията в понеделник. Моро е отвлечен на 16 март 1978 г. от левичарската групировка "Червени бригади". Тя иска да го размени срещу задържани терористи, но правителството отказва. Намесва се тогавашният папа Павел VI, който апелира към "Червените бригади" за свободата на Моро, готов бил дори да плати откуп. Менини бил посредник между папата и "Червените бригади" и чул последната изповед на Моро. Про-стреляното тяло на премиера е намерено на 9 май 1978 г. в изоставена кола в Рим.

От 2000 г. до 2002 г. Менини е посланик на Ватикана в България и участва в подготовката на визитата в София на папа Йоан-Павел II.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят