Опасно време и днес, но валежите намаляват

Ще настъпи слабо подобрение на времето. Валежите в повечето места ще продължат, но вече ще са по-слаби, предимно от сняг, в крайните югозападни райони и на места в Югоизточна България - от дъжд, предаде Фокус.

Почти без валежи ще остане в най-източната част от страната, където ще има и разкъсвания на облачността. Там ще продължи да духа силен вятър от североизток, в останалата част от страната ще е предимно умерен.

Максимални температури, в повечето места, между 0° и 5°, в София около 0°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и през деня ще се задържи почти без промяна.

Над Черноморието ще се задържи предимно облачно, почти без валежи. Ще продължи да духа умерен и силен североизточен вятър. Максимални температури 5° - 7°. Температурата на морската вода е около 6°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

В планините ще продължи да превалява сняг, но вече по слаб. Вятърът по билата ще е умерен и силен, предимно от изток. Ще бъде с намалена видимост. Температурата на 1200 метра ще е около минус 4°, на 2000 метра около минус 8°.

Оранжев код за сняг и поледици е обявен за областите Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. През следващото денонощие валежите в четирите области ще продължат. Дебелината на снежната покривка ще се увеличи с още 20-30 см. В други 10 области е в сила жълт код за сняг и поледици. Това са областите – Видин, Монтана, Враца, София-област, Благоевград, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково. В планинската част от областите София-област и Благоевград снежната покривка ще се увеличи с още 10-20 см. Във Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково валежите ще продължат, като очакваните количества за денонощието са 20-30 л/кв.м.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето