Бегачката Лили вече има маратонки

Лиляна Георгиева е осмокласничка от Спортното училище в Пловдив. Момичето, което казва, че когато тича, пред себе си вижда шампионка, която трябва просто да догони. Историята на най-бързата тийнейджърка в дългото бягане у нас, съобщи Нова телевизия.

Преди няколко седмици тя постави национален рекорд за всички времена на 3 километра и според специалистите я чака звездно бъдеще. За да го постигне, обаче, и трябваха маратонки. 38-ми номер, без претенции за марката. Излъчихме репортаж за нея миналата седмица.

Освен национална рекордьорка, Лили е и три пъти шампион на България. Според треньорите и съотборниците й я очаква звездно бъдеще.

„Рекордът беше 10 мин. 26 сек. и 5 десети, тя го подобри с цяла секунда. В залата една обиколка е 200 м, тя ги водеше с по 2-3 обиколки”, обясни треньорът на Лили Радмила Станкович.

Но за да догони шампионката, която вижда пред себе си, Лили се нужде от помощ. Износва по един чифт маратонки на два месеца, защото на ден пробягва по 20 км. Разходите по екипировката й обаче, не са по силите на хората, които се грижат за нея, защото Лили живее в Дом за деца.

Веднага след излъчването на репортажа за нея по Нова телевизия десетки българи пожелаха да помогнат на малката шампионка да сбъдне мечтата си.

Първият пакет с екипировка вече пристигна в дома, в който Лили живее.

Следващия подарък, който пътува към нея пък, са чифт специални маратонки с 5 пръста - последният хит в бягането на дълги разстояния. Идеята да зарадват Лили с тези маратонки за шампиони хрумнала на семейство от София.

„Бяхме много впечатлени от Лили, точно поради факта, че тя полага усилия и постига резултати. Всъщност това ни мотивира да бъдем съпричастни към нейната история”, обясни Росица Рачева.

Съпругът на Росица е спортист, а 6-годишната им момиченце Рея тренира лека атлетика. И тримата са категорични, че Лили е гордост за цяла България.

Тази история трогна министъра на младежта и спорта, който кани Лили на лична среща във вторник. Освен това той е разпоредил да бъде осигурена пълна екипировка на Лили, както и месечна стипендия от 135 лева по програмата за млади спортни таланти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица