Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 27 май

Спортният министър откри обновения стадион Арена „Арда“ в Кърджали

Светлин Русев прекрачи Отвъд Маестрото на четката ни напусна на 84 години

Тръмп увери, че в екипа му няма разногласия за Северна Корея

Кристалина Георгиева: Българите си позволяват шуробаджанащина при кандидатстване по проекти

„Много добре е това, че гражданите взимат в ръцете си контрола върху използването на парите от Еврокомисията. Ние вече получихме сигнал в Европейската комисия и работим по този сигнал. В продължение на следващата седмица ще отговорим какво значи това от гледна точка на санкции. Но санкциите са едната страна на въпроса. Хората не ги интересува това, че сме направили финансова корекция. Това, което те искат, е работата да бъде свършена добре – да имат нормален подлез”. Това каза пред Нова телевизия зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя коментира оплакване на граждани относно некачествен ремонт на софийски подлез за 7 милиона европейски пари.

„Столична община се отнася отговорно. Те вече са санкционирали компанията, която е допуснала такава безхаберност”, коментира още Кристалина Георгиева.

Тя призова хората, които са ангажирани с подготовката на изпълнителите на проекти, да се отнасят отговорно към тяхната подготовка.

Зам.-председателят на Европейската комисия сравни действията на европейците с тези на българите, кандидатстващи по проекти пред ЕК.

„Защо те успяват? Защото не се притесняват да кажат: „Не знам”. Не се притесняват да поискат съдействие. Отворени са към това да се учат от другите. Това е моят съвет към България – няма нищо лошо в това да поискаме подкрепа, особено когато се стараем да сведем парите до малкия човек, до малката фирма, до малката община. Старая се нашата бюрокрация да я направя по-достъпна за хората, но тя все пак изисква едно равнище на подготовка”, коментира Кристалина Георгиева.

Тя очерта като проблем, че българите все още си позволяват шуробаджанащина при кандидатстването на проекти. По думите й България има да изразходва 9 млрд. лв. от стария период. От новия пък на страната ни се полагат за 7-годишен период 32 млрд. лева.

През следващите три месеца България трябва да вземе мерки за по-доброто и безпроблемно изразходване на европарите.

„Ако това не се случи, от Европейския съюз ще обърнат много голямо внимание на България. Ние не можем да си позволим вече в Европа, не само тук, да има съмнения в банковата система. Ние хвърлихме много ресурси, понесохме много загуби, за да имаме стабилна банкова система”, коментира още Георгиева.

Тя коментира и свитите европейски бюджети на страните-членки.

„В Европа много страни, включително и нашата, затегнаха коланите, за да стигнем до положение, в което нашите икономики отново да работят на по-високи обороти. За първи път тази година очакваме позитивни показатели, очакваме растеж във всички 28 страни-членки”, обобщи зам.-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.