Обгазяват банани в Бургас, за да зреят по-бързо

ТВ разследване показва как опасни плодове се вкарват в Еквадор до Бургас и обработват в тукашна база Бананите на пазара се обработват с опасни химикали преди да достигнат до крайния потребител, алармира в свое разследване БНТ. Екип на телевизията тръгва по следите на сигнала за опасните банани.
Разследването започва от Бургас, защото тук всеки месец тук пристигат хиляди тонове банани, внесени от Еквадор.

Преди да достигнат до големите търговски вериги, плодовете остават в складовете около две седмици. Те минават през специална процедура, наречена технологично зреене. То се извършва в зали, в които температурата и влажността на въздуха се контролират постоянно. Притеснителният сигнал обаче е, бананите в базата се обгазяват със специални устройства и опасни химикали, с които зреенето се ускорява три пъти. Плодовете обгазени с препарат съдържат 90% етилов алкохол.

В разследването се включва и екип на БАХБ, който обаче не установява нищо нередно в спомената складова база."Лично аз не установих проблем. Не виждам съмнителни процедури", категорична е Дафинка Главанска, старши инспектор в службата и дългогодишен член на общинската структура на БСП в Бургас.

Служителите на фирмата от своя страна подскочиха като ужилени и отрекоха, че обработват бананите с химикали, за да зреят бързо. Но все пак намериха за нужно да обяснят, че използването на етилен било напълно безвредно. Управителят на базата обясни, че не прилага метода само защото фирмата от 2012 година чака разрешение за него от Агенцията по храните.

Същвременно struma.com публикува днес шокиращо видео, което обикаля социалните мрежи. В него е показано как търговците обработват зеленчуците и плодовете, които ядем, за да изглеждат свежи. Използваното багрило и химикал, е известно като еритрозин Б. Използва се и като оцветител за торти и бонбони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони