Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Вижте Бойко Борисов на Балканската среща в Букурещ през обектива на “Труд”

Столичната община – шампион по рециклиране на битов отпадък Преизпълнява Националните цели

Обгазяват банани в Бургас, за да зреят по-бързо

ТВ разследване показва как опасни плодове се вкарват в Еквадор до Бургас и обработват в тукашна база Бананите на пазара се обработват с опасни химикали преди да достигнат до крайния потребител, алармира в свое разследване БНТ. Екип на телевизията тръгва по следите на сигнала за опасните банани.
Разследването започва от Бургас, защото тук всеки месец тук пристигат хиляди тонове банани, внесени от Еквадор.

Преди да достигнат до големите търговски вериги, плодовете остават в складовете около две седмици. Те минават през специална процедура, наречена технологично зреене. То се извършва в зали, в които температурата и влажността на въздуха се контролират постоянно. Притеснителният сигнал обаче е, бананите в базата се обгазяват със специални устройства и опасни химикали, с които зреенето се ускорява три пъти. Плодовете обгазени с препарат съдържат 90% етилов алкохол.

В разследването се включва и екип на БАХБ, който обаче не установява нищо нередно в спомената складова база.”Лично аз не установих проблем. Не виждам съмнителни процедури”, категорична е Дафинка Главанска, старши инспектор в службата и дългогодишен член на общинската структура на БСП в Бургас.

Служителите на фирмата от своя страна подскочиха като ужилени и отрекоха, че обработват бананите с химикали, за да зреят бързо. Но все пак намериха за нужно да обяснят, че използването на етилен било напълно безвредно. Управителят на базата обясни, че не прилага метода само защото фирмата от 2012 година чака разрешение за него от Агенцията по храните.

Същвременно struma.com публикува днес шокиращо видео, което обикаля социалните мрежи. В него е показано как търговците обработват зеленчуците и плодовете, които ядем, за да изглеждат свежи. Използваното багрило и химикал, е известно като еритрозин Б. Използва се и като оцветител за торти и бонбони.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.