Либия не иска мигрантски центрове на своя територия ЕС няма да ни изкуши с пари, каза премиерът Ал Сарадж

Туркиня и децата й са изчезнали на гръцко-турската граница при река Марица

Постоянният представител на Русия в ЕС: Гърция изгони руските дипломати под действието на външен импулс

Мишел Барние: Може да не се стигне до споразумение за Брекзит

„Еърбъс“ показа соларен дрон

Апелативният съд в Търново отмени решение за отказ за отнемане на имущество за 3,6 млн. лв на Георги Вълев от „Килърите“

И Ботас остава в „Мерцедес“

Дирят издайници в „Роскосмос“ Похитена е свръхсекретна информация за новите хиперзвукови оръжия

Люта конкуренция между отличници за вход в Медицинския университет във Варна

Министър Ангелкова: Очакваме над 5,5 млн. чуждестранни туристи това лято

Най-малко 14 ранени след нападение с нож в Германия Извършителят е задържан, няма загинали

БАБХ: Експертната мисия на ЕК потвърди наличието на чума в България

Ангела Меркел: Европа и Германия не могат да разчитат на САЩ

Новият шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев: Медицински одит трябва да мине на подчинение на премиера

Задържаха каналджия и седем чужденци

Обгазяват банани в Бургас, за да зреят по-бързо

ТВ разследване показва как опасни плодове се вкарват в Еквадор до Бургас и обработват в тукашна база Бананите на пазара се обработват с опасни химикали преди да достигнат до крайния потребител, алармира в свое разследване БНТ. Екип на телевизията тръгва по следите на сигнала за опасните банани.
Разследването започва от Бургас, защото тук всеки месец тук пристигат хиляди тонове банани, внесени от Еквадор.

Преди да достигнат до големите търговски вериги, плодовете остават в складовете около две седмици. Те минават през специална процедура, наречена технологично зреене. То се извършва в зали, в които температурата и влажността на въздуха се контролират постоянно. Притеснителният сигнал обаче е, бананите в базата се обгазяват със специални устройства и опасни химикали, с които зреенето се ускорява три пъти. Плодовете обгазени с препарат съдържат 90% етилов алкохол.

В разследването се включва и екип на БАХБ, който обаче не установява нищо нередно в спомената складова база.“Лично аз не установих проблем. Не виждам съмнителни процедури“, категорична е Дафинка Главанска, старши инспектор в службата и дългогодишен член на общинската структура на БСП в Бургас.

Служителите на фирмата от своя страна подскочиха като ужилени и отрекоха, че обработват бананите с химикали, за да зреят бързо. Но все пак намериха за нужно да обяснят, че използването на етилен било напълно безвредно. Управителят на базата обясни, че не прилага метода само защото фирмата от 2012 година чака разрешение за него от Агенцията по храните.

Същвременно struma.com публикува днес шокиращо видео, което обикаля социалните мрежи. В него е показано как търговците обработват зеленчуците и плодовете, които ядем, за да изглеждат свежи. Използваното багрило и химикал, е известно като еритрозин Б. Използва се и като оцветител за торти и бонбони.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.