Новата вътрешна министърка със 7 камъка на шията

Ако е рекъл Бог и премиерът Борисов, на 13-ти, в петък МВР ще има нов министър. Социоложката Румяна Бъчварова ще поеме силовото ведомство навръх рождения си ден – дано да е за късмет. Бихме казали, че тогава ще я изберат депутатите, но интелигентните читатели ще помислят, че ги подиграваме. Бойко, разбира се, сам си избра Румяна, тя е негов доверен човек, но друго е важното – че много работа я чака. Още повече, че като вицепремиер тя взе ресора на Кунева и сега е отговорна за всички събития и реформи в сектора „Сигурност“.

Първо, Румяна ще трябва да овладее някак си трусовете, които са неизбежни при професионалното обезглавяване на МВР и ДАНС, съчетано с натиска от страна на т.нар. коалиционни партньори да ги оглавят.

Второ, пакетът от закони по сигурността отново влиза в парламента като е ясно, че законите за военното и цивилното разузнаване, за НСО и общият рамков закон са закъснели фатално. Трябва да се бърза, но няма да стане без консенсус и обществени дебати - като спец по комуникациите силовата вицепремиерка знае това. Новите закони за МВР и ДАНС са вече факт, но не безспорен. Повечето висши полицаи и юристи са на мнение, че България няма нужда от две полицейски министерства - с оперативни служби, с разследващи по НПК, с правомощия за обиски и арести и с два отделни бюджети.

Дори да загърби този проблем, новата господарка на „6 септември“ №29 ще се сблъска с близкия хоризонт на промените, които налага влязлата в сила преди две седмици нова законова уредба на вътрешното ведомство. Тя трябва спешно да се заеме с кадровите рокади при изваждането на ГДБОП от ДАНС, чието очакване е напрегнато, меко казано, с орязването на администрацията, която не се дава, и всичко това при оскъдни финанси.

Трето.  Преди да подаде оставка министър Вучков би тревога, че 1400 полицаи от цялата страна са хвърлени в боя срещу бежанския поток на границата, там рискуват живота си без подготовка, без пътища и в лоши трудови условия, един загина в катастрофа, а престъпността надига ръст в районите, откъдето са командировани. Той предложи армията да излезе от казармите и да помага, но в политическия пазарлък му казаха – ядец! и проблемът остана – в наследство за Румяна.

Четвърто. Предишният министър обясняваше също така, че роенето на технически служби за подслушване е вредно и че след като е създадена независимата агенция за СРС ДАТО няма защо да има „уши“ и в ДАНС. Но този порок бе узаконен от депутатите. Преди да се оттегли, Вучков подписа заповед да не се кръщават оперативните дела и секретните сътрудници , за да няма „Червеи“, „Таласъми“, Галерии“, „Гномове“ и темподобни. Но скандалите под номера - „077“ примерно, също ще бъдат звучни, ако ги има. Така че първата силова дама непременно трябва да се погрижи безконтролното подслушване да остане завинаги в миналото.

Пето. Кадрите и агентурата.

Румяна сигурно е наясно, че след отстраняването на главния секретар Лазаров и шефа на ДАНС  Писанчев  МВР няма да осъмне в бяло. Политическите чистки са създали в службите една безгръбначна популация, способна може би да изпълнява поръчки, но негодна за смислена работа. Уравниловката в заплатите стимулира бездействието срещу бандитизма и мафията, тъй като действието не носи награди,  но често  предизвиква неприятности. Агентурният апарат, доколкото го има, се състои от криминали,  които си живеят семейно с вербувалите ги спецполицаи – ядат и пият заедно, удрят конкуренцията в престъпния бизнес и биват пазени. Сега се канят да направят и новата министърка на маймуна, както и по-старите, така че тя ще трябва много да внимава.

Шесто. Битовата престъпност. И тая стихия ще й увисне като камък на шията. Както и очакването нейният разследващ и оперативен състав да прати поне 30 корумпирани управници в прокуратурата, тя да ги прати в съда, а той да ги прати там,  където им е мястото.

Седмо. На Румяна се възлага и надеждата, че няма да преживеем отново нищо подобно на ония бележити акции - „Безхаберниците“, "Недосегаемите" „Лапачите“,  „Дупетата“, „Хиените“, "Силоваците",  битките със съда и делата срещу България в Страсбург.

Дали министърката ще се справи?

Щом се заема с всичко това,  Румяна определено е смела жена. Тя е от „жените на Борисов“, както един неин колега социолог ги нарича. Една от тях строи магистрали и санира панелки,  друга ремонтира София и пуска метрото, трета председателства парламента...И се справят добре. Така ще бъде вероятно и с нея.

Ама била социоложка! Какво от това? Вътрешни министри сме имали всякакви – адвокати, криминалисти, професори по право,  военни, математици, хидрогеолози и физкултурници даже, а ето – МВР е оцеляло. Важно е да има добър професионален екип, главен секретар с експертиза (макар че, честно казано ги е имало всякакви - филолози, командоси, охранители, производители на лимонада...) Тъй или инак, Борисов в продължение на 4 години беше най-успешният главен секретар. Именно благодарение на него разбрахме, че тази длъжност е толкова важна. Той може да я изпълнява по съвместителство в края на краищата. Една известна журналистка каза и опозицията често го повтаря - че на Борисов му се иска едновременно да е премиер, президент, главен секретар и министър на вътрешните работи. Сега има шанс да сбъдне мечтата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи