Веселин Вучков: Оставката ми бе провокирана от недоверието на Борисов към мен

"Все пак престъпността и природните бедствия нямат почивен ден. Аз съм министър още няколко дни, обстановката в страната е много тежка". Това каза пред "Нова телевизия" министърът в оставка Веселин Вучков по повод това, че въпреки оставката си днес бе на пресконференция в качеството си на министър.

Той уточни, че интервюто пред Сашо Диков е единственото, което дава.

"Борисов не желае смяна на г-н Лазаров, а според мен това е абсолютно задължително. На първо място оставането на г-н Лазаров може да дискредитира изцяло реформата, която в момента тече. На второ място г-н Лазаров, както и г-н Писанчев отстояваха един модел, срещу който ние от ГЕРБ и аз се борихме - две години да има съпротива с бухалки срещу полиция и протестиращи", заяви Веселин Вучков.

„Имах среща с г-н Борисов, тя продължи кратко, той ми каза – помисли си дали не е добре да си оттеглиш оставката, казах му, че решението ми е категорично. Това не е детска градина, какво означава да се пазарим, очевидно премиерът си има своите съображения да не прави такива промени в МВР. В сряда отидох в парламента, споделих пред всички лидери на партията същите съображения и казах, че съм непоколебим”, коментира Вучков.

Той отново потвърди, че именно оставането на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев в системата на МВР са причина да си подаде оставката:

„Стигна се до тази оставка по две много прости причини. На първо място една съпротива от страна на премиера срещу моето намерение да инициирам промяна във вътрешното ръководство на министерството и да освободя г-н Светлозар Лазаров, Владимир Писанчев и Цветан Китов и на второ място недоверието на премиера през последните дни именно по този повод. След като има различие между министър и премиер ясно е, че си тръгва министърът.

За съжаление конкретно за инициативата, която внесох на 4-ти за рокадите в МВР ние не можахме да проведем среща и това беше най-силният израз на недоверие към мен, защото от петък до сряда направих няколко опита да се чуя или видя с него. Промените в закона влязоха в сила във вторник, 24 февруари, но премиерът не намери време да се срещне с мен и в петък, и в петък, и в събота, и в неделя, и в понеделник, и във вторник, въпреки моите опити – цяла седмица”, спомня си Веселин Вучков и дава няколко примера за провала на колегите си:

„Никога не съм правил ченгеджийски номера. Но ченгеджийски номер беше аферата Костинброд, аферата Орлин Алексиев, с която МВР директно се впрегна в политическа провокация с премиера Борисов, също така проспиването на аферата КТБ, провалът Лясковец... Освен всичко друго стоенето на г-н Лазаров на този пост изпращаше много негативни импулси към цялата система на МВР.”

Вътрешният министър в оставка коментира и последните скандали около разработката „Червеи”:

„Вярно е, че няма никаква събрана информация като резултат в ДАНС по разработката „Червеи”, направен е байпас до информационната система на МВР. Протестиращи по тази разработка не са подслушвани, но въпросът е къде е информацията по тази разработка и имам увереност, че прокуратурата ще стигне до отговор.”

"Първото редовно заседание на Министерски съвет беше на 4 март, затова тогава си подадох оставката. Не съм част от никакво съзаклятие, не съм имал намерение и нямам намерение в бъдеще да бъда използван по никакъв начин. Това си е мое лично намерение. Моята позиция е непроменена и твърда, проверете месеци назад, позицията ми е, че трябва да има нов секретар на МВР", заяви Вучков.

"Аз в сряда още, след като си подадох оставката, отидох в парламента и споделих същите съображения пред депутатите", допълни той.

"Напускам и министерското кресло, и депутатското място. Ние не сме завършили някакъв министерски факултет. Всеки си има професия и работа. Връщам се в университета при моите любими студенти. Когато има недоверие към мен, реших, че няма да остана и на депутатския стол", каза Вучков.

"Наистина оценявам по достойнство постъпката на Лазаров и Писанчев - подаването на оставките им. Това улеснява много нещата, предпазва ни от големи процедурни каши", каза още Веселин Вучков.

Попитан защо премиерът Бойко Борисов е поискал оставките на Писанчев и Лазаров след неговата оставка, Вучков отговори така: "Може би истината е, че аз нямах избор и г-н Борисов нямаше избор. Но това е за добро. Аз мисля, че искането за оставка беше провокирано от моето искане за оставка".

"Чест им прави, че си подадоха оставките и ще им го каза лично", допълни министрът в оставка.

Ключовите реформи не само трябва да бъдат начертани. Сега е време за реформи, не за ченгеджийница и премиерът го знае.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини