Сребро и бронз за лекоатлетите ни на европейското

Габриела Петрова отвоюва в Прага втори медал за България от европейското по лека атлетика в зала. След бронза на Радослава Мавродиева в тласкането на гюлле Петрова стигна до сребърното отличие в тройния скок.

Националката бе трета през цялото състезание, но с 14,52 м в последния си шести опит излезе на втора позиция. Със златото ликува рускинята Екатерина Конева след скок от 14,69 м. Бронзът отиде на адрес Хана Князева (Израел) - 14,49 м.

Бронзът в една от най-тежките дисциплини за жени, каквато е тласкането на гюлле, продължава славна родна традиция след 21 години от европейско в зала. За последно Светла Миткова спечели сребро (1992 г.) и бронз (1994). Преди това са титлата (1976) и третото място (1975) на Иванка Христова и златото на Верджиния Веселинова (1982).
Отличието на Мавродиева е важно и защото за първи път от 10 години друг наш атлет, освен Ивет Лалова, ликува с медал от европейско в зала. Лалова стана шампионка през 2005-а на 200 метра в Мадрид, където бронз заслужи и Венелина Венева в скока на височина. И после отново Ивет стъпи на подиума - трета в най-късия спринт в Гьотеборг 2013.

„Не мога да повярвам, а едва ли ще повярвам и като ми дадат медала", промълви традиционно мълчаливата Мавродиева, която стана трета в Прага със 17,83 м. Титлата окупира унгарката Анита Мартон с 19,23, а втора остана Юлия Ленсук (Беларус) с 18,60.
„Много се радвам за Мавродиева, защото нейният път в атлетиката никак не е лек - каза шефът на федерацията Добромир Карамаринов. - В Гросето през 2004-а тя бе определена за най-големият талант в тласкането на гюле, но се отказа от спорта. После намери сили да се върне и сега в Прага демонстрира големите си възможности. Дано продължи да го прави. Трябва само да си повярва."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт