Хората в Правец на бунт заради убийството, искат изселването на две ромски фамилии

Правец е на ръба на бунт заради жестокото убийство на 64-годишен мъж, съобщава БНТ. Местните жители събират подписка за изселване на два фургона с роми, които са се заселили в махала извън града. Именно от тази махала са и извършителите на убийството.

В Правец често се случват свади между българи и роми. Всичко започнало преди 6 години, когато група роми се настанили около автогарата. При последното спречкване бе убит бе убит 64-годишният Стоян Николов. Двама роми на 15 и 18 г. го убиха с юмруци и ритници, защото им направил забележка да не обиждат група непознати жени.

След трагичния инцидент става ясно, че напрежението е трупано с години. Хората твърдят, че не трупат гняв към всички роми, а ги делят на местни и придошли. Според тях проблемните са двете фамилии, които живеят във фургони извън града, но се навъртат около автогарата и училището. Именно от тези фамилии са и двамата задържани за убийството на 64-годишния мъж.

Убитият е бивш дългогодишен служител на МВР, награждаван за добра служба. Работил и като началник на охраната в АЕЦ „Козлодуй". След пенсионирането си се преместил в Правец със съпругата си, за да живеят спокойно старините си.

Над 400 души от града към момента са изразили желание ромите да бъдат изселени от Правец. Според общинските власти преди няколко месеца адресните регистрации на ромите във фургоните са закрити. Подписката срещу тях ще продължи поне до вторник, когато е погребението на убития мъж.

След нападението полицията извела от града циганските фамилии, но страхът у местните жители остава. Те са категорични, че ако подписката не помогне, ще вземат нещата в свои ръце.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право