Меркел призова за запазване на санкциите срещу Русия, но иска диалогът да продължи

Германският канцлер Ангела Меркел, която е на посещение в Япония, призова за запазване на санкциите срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна, но призна, че е необходимо да се търсят пътища за дипломатически диалог, съобщи агенция Киодо.

Освен това Меркел настоя за реформа в Съвета за сигурност на ООН и изтъкна значението на усилията, полагани съвместно с Япония и Бразилия най-вече в борбата с международния тероризъм.

Тази вечер предстои германският канцлер да разговаря с премиера на Япония Шиндзо Абе. Очаква се да бъдат обсъдени въпроси във връзка с партньорството в рамките на Г-7, ситуацията в Украйна, мерки срещу тероризма, реформа в Съвета за сигурност на ООН, съвместна дейност по регионалните въпроси в Източна Азия и в Близкия изток.

Двамата ще обсъдят и възможностите за германско-японско сътрудничество в рамките на Г-7, засягащо Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Според японски наблюдатели, позициите на Берлин и на Токио са близки заради стремежа на Германия и на Япония да останат членки на Г-7 и същевременно да избегнат остро противопоставяне с Русия, посочва агенцията.

Тесни икономически връзки и т. нар. енергийна зависимост свързват Германия с Руската федерация, а Япония не иска да си разваля отношенията с Русия заради необходимоста от сключване на мирен договор (след края на Втората световна война, б. р.) и решаване на териториалния проблем, обяснява тя.

Това е първото официално посещение на германския канцлер в Япония от 7 години насам. Днес - през първия ден от двудневната визита, Меркел ще бъде приета от императора Акихито и ще разговаря с премиера Шиндзо Абе, след което двамата лидери ще дадат обща пресконференция.

Програмата на посещението предвижда и срещи с представители на японския бизнес, на женски обществени организации, също и с ръководството на опозиционната Японска демократическа партия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия