Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Атаката срещу дизела е истерия и балон Обсъждат по-високи данъци и такси

Нов тест по български език и литература за седмокласниците от догодина

Труд Уикенд – един вестник за два дни Безгрижна неделя с чаровния 80-страничен брой на вестник "Труд"

Кражба на кабели остави без ток 1200 домакинства в Монтана

Нигяр Джафер: Назначаването на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК е приятна изненада

Министър Ненчев се затрудни за ДАНС

„Затруднявам се да кажа дали ДАНС е длъжник на националната сигурност на България, но до момента в България няма информация за безпокойство. Щом няма клетки на т.нар. Ислямска държава, значи агентите на ДАНС са си свършили работата.“ Това заяви на пресконференция в Русенския университет министърът на отбраната Николай Ненчев.

Макар че липсват данни за участие на българи в терористичната организация, нейни привърженици се насочват и обучават в други европейски страни. „Това са млади и образовани хора, които търсят своята кауза и минават през България“, уточни военният министър. Част от тях остават в страната за кратко или по-дълго и се опитват да създадат клетки на Ислямска държава. След обучението им те се връщат „подготвени и със самочувствие за мисия“.

Като член на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия министър Ненчев коментира и временно спрения лиценз за внос-износ и трансфер на оръжие от военния завод „Дунарит“ край Русе. „Участвах в заседанието на съвета, за съжаление имаше доста отрицателни оценки, лицензът е свързан с търговия с оръжие и се отнема по конкретни причини, не бихме могли да направим повече“, обясни военният министър. Той отказа да ги назове заради класифицираната информация, но не скри, че решението е свързано и със собствеността на дружеството.

„За националната сигурност трябва да следваме приоритетите си, Междуведомственият съвет е гъвкав орган, може да се събира по всяко време и след няколко месеца да решим дали да продължим срока или да възстановим правото на „Дунарит“ да работи“, допълни министър Ненчев.

Той напомни, че бюджетът на МО е „драстично намален“, но не надява да няма съкращения. В момента се прави функционален анализ, за да се спазят изискванията от 10% намаляване или 100 души администрацията. Министър Николай Ненчев присъства в Русенския университет за откриването на новата магистърска специалност „Защита на населението и критичната инфраструктура“ с 20 места в обявения кандидатстудентски прием за т.г. Обучението ще бъде съвместно с Военната академия „Георги С.Раковски“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.