България последна в ЕС по усещане за независимост на съдебната система

България дели със Словакия последното място в Европейския съюз по усещане за независимост на съдебната система. Данните са от 3-ия поред годишен преглед на правосъдните системи, представен от Европейската комисия.

За "усещането за независимост" на съдебните системи Европейската комисия използва данните на Световния икономически форум. Според тях освен, че е последна по този показател, България отбелязва влошаване спрямо предходните години. Страната ни е последна в Европейския съюз и по средства на глава от населението, които отделя за съдилищата – у нас те са под 20 евро на човек годишно, докато в Люксембург, който води класацията, сумата надхвърля 140 евро.

В същото време България е сред страните с най-малко висящи дела на първа инстанция, както и сред тези, в които първоинстанционните съдилища решават най-бързо граждански, търговски и административни дела, съобщава БНР. При делата за несъстоятелност обаче статистиката не е благоприятна – според нея у нас решаването на подобни дела отнема повече от три години, което е сред най-дългите срокове в Евросъюза. От данните прави впечатление още, че българските магистрати са сред тези, които преминават през най-малко специализирани обучения за европейското законодателство.

Годишният преглед, представен днес, е с фокус независимостта, ефективността и качеството на съдебните системи. Резултатите от него ще бъдат взети предвид при определянето на приоритетите за финансиране от еврофондовете. Те ще бъдат отчетени и при изготвянето на специфичните препоръки към отделните страни в рамките на европейския семестър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини