Гълъбово отново бедства заради наводнена подстанция

Община Гълъбово стана поредната в бедстващо положение, след като придошлите води на река Сазлия отново наводниха електроразпределителната подстанция в града и оставиха без ток цялата община в неделя вечер.

Едва в понеделник следобяд бе възстановено нормалното захранване, след като "Мини Марица- изток" подадоха аварийно ток от рудниците. До тогава захранване беше осигурено само за болницата и детските градини.

Причина за бедствието отново, както и при наводненията от декември, стана скъсана дига на реката. "Дойде висока вълна по реката, която преля като водопад през дигата в неделя следобед", каза кметът на града Николай Тонев. Екипи на общината и на пожарната отводняват подстанцията и укрепват допълнителната й дига, за да успеят да подсушат съоръжението и да възстановят нормалното подаване на ток в общината. В града има наводнени и три-четири къщи.

На мястото на бедствието пристигна и вътрешният министър в оставка Веселин Вучков и шефът на пожарната Николай Николов.

"Повече от 800 населени места са без ток, бедствено положение има обявено в областите Смолян и Кърджали и в общините Гълъбово, Велинград, Батак, Лъки, Сърница, Якоруда и Минерални бани. Нямаме информация за бедстващи хора с пряка опасност за живота", обобщи ситуацията в страната Вучков. Той обясин, че се работи активно и с с всички мобилни оператори на територията на цялата страна и поетапно се включват клетките им, включително и в най-засегнатите области, като Смолян.

Съдейства се също в по-малките населени места при молба на местната власт за доставка на храна и лекарства на хора, които са откъснати от света. Вече имало и няколко такива молби. Министър Вучков информира също, че се очаква до края на деня да се направи партина и до бедстващите 20 души в хижа Христо Смирненски.

"Завърши операцията по свалянето на загиналите три момчета при лавината в Пирин, тази сутрин и четвъртият пострадал, който е с фрактури на крайниците беше транспортиран до болницата", докладва главен комисар Николов. Той информира, че високите води са засегнали и жп мост край Петрич, но са взети мерки и движението там е спряно. Благодари и за съдействието на Военновъздушните или, чиито хеликоптери се очакваше да облетят при знак за добро време в понеделник кърджалийска област, за да се установят по-лесно точните места на авариите по мрежата за високо напрежение. "В Смолян времето не позволява това да стане", добави Николов.

Шефът на пожарната обясни също, че ситуацията в Гълъбово не е предизвикана заради липса на готовност, а заради аварирането на дигата. За съжаление и лошото време досега не е позволило от декември до сега да се укрепи съоръжението професионално.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини