Момиченце откри череп в двора на забавачка в Пловдив

Дворът на недовършена детска градина в кв. „Изгрев” се превърна в бунище, а майки редовно водят децата си там, за да използват монтираните вече катерушки. Още преди да е отворила, от сградата вече се къртят плочки. Преди дни момиченце натъкнало в тревата на череп от животно, разказа потресена жена от съседен блок пред "Марица".

Действително в двора има разхвърляни животински кости, купища бирени бутилки, чаши от кафе, опаковки от цигари и найлони. Цветарниците пред входа са превърнати в кофи за всякакви отпадъци, а в пясъчника се търкаля тас от автомобилна гума.

Строежът на яслата започна преди 3 години, но отварянето непрекъснато се отлага. Тъй като е незавършен обект, в двора не влизат чистачки и боклуците се трупат.

„Никога не съм виждала да минава и пазач. Оградата лесно може да се прескочи, а на гърба зее отворена врата и вечер влизат млади момчета от махалата с бири и цигари. Цяло чудо е, че още не са разбили прозорците и не са се настанили вътре”, каза Ваня Николова. Вече втори месец тя чака заведението да заработи, за да пусне в него дъщеря си, която е на 2 г. и 6 месеца. Убедили я да запише детето в ОДЗ „Щастливо детство”, защото цялата група оттам ще се премести на ул. „Вратцата”. Жената обаче все още чака, а развитие няма - последно казали, че остава само да се купи готварска печка за кухненския блок.

Докато отворят, сградата започва да се руши, казаха други редовни посетители на детските катерушки в двора - от източната страна край подхода за колички наистина има откъртени плочи от настилката и облицовката. Местните настояват да се постави охрана, за да се опази заведението до откриването му - дори и това да означава, че ще бъде ограничен достъпът на майки с деца до пързалките.

"Избягахме от големия парк до пазара, защото е мръсно, а тук стана още по-зле", каза Ваня Николова. Под самоделен навес до трафопоста на голямата общинска детска площадка постоянно се събират мъже да пият алкохол, след тях по късна доба идват наркоманите и сводниците, а служителите на „Паркове и градини” сутрин ринат фасове и спринцовки от пясъчника. Още тогава от районното кметство направиха светкавична проверка и заявиха, че постройката е незаконна и ще бъде съборена след разрешение от EVN, но това и до днес не е направено.

"До месец детското заведение ще бъде въведено в експлоатация и ще се сложи ред", зарече се районният кмет на „Източен” Николай Чунчуков. Той увери, че и сега там има общинска охрана. Чистачки обаче действително не влизат в двора, защото обектът е недовършен, потвърди райкметът. Няма и социално слаби, които метат дворовете на другите градини в „Изгрев”, за да отработят минималния брой дни и да получат право на помощи.

Чунчуков уточни, че остава вертикалната планировка и някои дребни довършителни работи вътре в новата градина, в която ще има също яслена група и социален център за деца със здравословни проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони