Каан Урганджъоулу ще се жени Коварният Емир от "Черна любов" е със солидно образование

От Шумен до сцената на X-Factor във Финландия Викторио Ангелов стига до първото си живо предаване

Сръбският министър на отбраната отмени посещението си в Хърватия

Урфа е първият християнски град Регионът в днешна Турция и днес пази православни манастири и църкви

Заловиха бракониери с 1000 метра мрежи

Рокер избяга от полицаи, захвърли мотора си край Монтана

Легион от свищовски студенти превзе Колизеума на античния фестивал Натале ди Рома

Джеймс Камерън смята да заснеме още четири филма “Аватар”

Уникати от гаража: Шуменски бизнесмен вае купи от авточасти Валери Балабанов-Барни майстори по 10 месеца наградите в памет на приятеля си

“Природозащитници” искат да живеят в частна собственост

Адвокат Емануил Йорданов пред „Труд” за арестувания за бомбата на мача: Извършителят е преценил, че най-благоприятно за него е да се предаде в полицията

С биберон и козе мляко хранят 3-те мечета в Парка над Белица, ще ги пращат в Гърция, за да оцелеят

Цвета Караянчева: Нека президентът да каже да спрем ли санирането и магистралите

Корнелия Нинова: Задържането, 5 часа на улицата с белезници, е повече показност, отколкото съдържание

Португалската легенда Шимао Саброса ексклузивно пред “Труд”: Никой не може да смени Стоичков в Барселона

Момиченце откри череп в двора на забавачка в Пловдив

Дворът на недовършена детска градина в кв. „Изгрев” се превърна в бунище, а майки редовно водят децата си там, за да използват монтираните вече катерушки. Още преди да е отворила, от сградата вече се къртят плочки. Преди дни момиченце натъкнало в тревата на череп от животно, разказа потресена жена от съседен блок пред “Марица”.

Действително в двора има разхвърляни животински кости, купища бирени бутилки, чаши от кафе, опаковки от цигари и найлони. Цветарниците пред входа са превърнати в кофи за всякакви отпадъци, а в пясъчника се търкаля тас от автомобилна гума.

Строежът на яслата започна преди 3 години, но отварянето непрекъснато се отлага. Тъй като е незавършен обект, в двора не влизат чистачки и боклуците се трупат.

„Никога не съм виждала да минава и пазач. Оградата лесно може да се прескочи, а на гърба зее отворена врата и вечер влизат млади момчета от махалата с бири и цигари. Цяло чудо е, че още не са разбили прозорците и не са се настанили вътре”, каза Ваня Николова. Вече втори месец тя чака заведението да заработи, за да пусне в него дъщеря си, която е на 2 г. и 6 месеца. Убедили я да запише детето в ОДЗ „Щастливо детство”, защото цялата група оттам ще се премести на ул. „Вратцата”. Жената обаче все още чака, а развитие няма – последно казали, че остава само да се купи готварска печка за кухненския блок.

Докато отворят, сградата започва да се руши, казаха други редовни посетители на детските катерушки в двора – от източната страна край подхода за колички наистина има откъртени плочи от настилката и облицовката. Местните настояват да се постави охрана, за да се опази заведението до откриването му – дори и това да означава, че ще бъде ограничен достъпът на майки с деца до пързалките.

“Избягахме от големия парк до пазара, защото е мръсно, а тук стана още по-зле”, каза Ваня Николова. Под самоделен навес до трафопоста на голямата общинска детска площадка постоянно се събират мъже да пият алкохол, след тях по късна доба идват наркоманите и сводниците, а служителите на „Паркове и градини” сутрин ринат фасове и спринцовки от пясъчника. Още тогава от районното кметство направиха светкавична проверка и заявиха, че постройката е незаконна и ще бъде съборена след разрешение от EVN, но това и до днес не е направено.

“До месец детското заведение ще бъде въведено в експлоатация и ще се сложи ред”, зарече се районният кмет на „Източен” Николай Чунчуков. Той увери, че и сега там има общинска охрана. Чистачки обаче действително не влизат в двора, защото обектът е недовършен, потвърди райкметът. Няма и социално слаби, които метат дворовете на другите градини в „Изгрев”, за да отработят минималния брой дни и да получат право на помощи.

Чунчуков уточни, че остава вертикалната планировка и някои дребни довършителни работи вътре в новата градина, в която ще има също яслена група и социален център за деца със здравословни проблеми.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.