Путин разказва как наредил "връщането" на Крим

"Принудени сме да започнем да работим за връщането на Крим в Русия", заявил президентът Владимир Путин на среднощна среща с военното ръководство на страната през февруари 2014 г. Историята е описана в нов документален филм "Пътят към родината", който ще бъде излъчен скоро по тв канала "Россия". Част от лентата, в която Путин лично разказва за събитията преди година, бе анонсирана в неделя вечерта.

Срещата, върху която президентът хвърля светлина, започнала вечерта на 22 февруари м.г. Путин привикал в Кремъл ръководители на спецслужбите и на министерство на отбраната, за да им постави задача да спасят живота на сваления украински президент Виктор Янукович. От думите на президента става ясно, че Москва била готова да изтегли Янукович от Донецк, за да "не го унищожат". "Там бяха сложили тежки картечници, за да не водят дълги разговори. Ние се приготвихме да го изкарваме направо от Донецк, по суша, по море и по въздуха", казва Путин. Разговорът продължил до 7,00 часа сутринта на 23 февруари. Накрая, когато групата вече се разотивала, Путин им наредил да подготвят връщането на Крим в Русия.

Четири дни по-късно на полуострова се появиха мистериозните войници без опознавателни знаци, които без нито един изстрел превзеха контрола над местните институции. На 16 март 2014 г. в Крим бе проведен референдум, на който мнозинството гласува за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия. Два дни по-късно то стана факт с указ на Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят