САЩ пратиха танкове и БМП в Прибалтика

САЩ доставиха вчера над 100 единици бойна техника за балтийските държави, чиято цел е да възпрат евентуална руска заплаха, предаде АФП. Техниката включва танкове "Ейбрамс", бронирани машини "Брадли", джипове "Хъмви", както и съпровождащото ги оборудване.

Доставката пристигна вчера на пристанището в Рига, Латвия, където бе посрещната от US генерал-майора Джон О'Конър. Той посочи, че военната техника ще остане в района "колкото е необходимо, за да възпира руската агресия" и за да демонстрира "на президента Владимир Путин и на Русия решимостта ни да действаме заедно".

"Присъствието на съюзниците в Латвия е потвърждение за солидарността и гаранция за сигурността в региона", каза латвийският военен министър Раймондс Вейонис.

Поредица от руски военни учения в района на Прибалтика събудиха дълбоки подозрения в съюзниците от НАТО, че Кремъл може да се опита да дестабилизира района. Пактът отговори с подсилване на източноевропейския си фланг с 5000 войници и създаването на командни центрове в 6 държави от алианса, сред които и България.

Посланието ни към Латвия е, че армията на САЩ ще окаже нужната подкрепа - по земя, въздух или море, увери генерал-майор Джон О'Конър

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят