Палачът на Вероника пред съда: Не съм се крил от никого! (ОБЗОР)

Обвиняемият Илиян Здравков е опасен, има завидно криминално минало, влязла в сила присъда и се е укривал. Така прокурорът от Окръжната прокуратура във Велико Търново Цани Попов аргументира пред съда искането си да бъде задържан за постоянно под стража за убиеца на 23-годишната Вероника Здравкова.

Обвинителят подчерта, че Здравков имал 6 присъди, но продължил да върши престъпления, въпреки че по решение на Казанлъшкия районен съд трябвало да е в затвора от януари. “Наказанието не е изпълнено, защото Здравков се е укривал. Той има адрес в Полски Тръмбеш, но пребивавал на различни места в страната и два месеца е търсен безрезултатно от МВР и Съдебна охрана. Трябва да бъде изолиран от обществото”, пледира прокурор Попов.

В 11 ч в понеделник 40-годишният убиец беше доведен в Окръжния съд при строги мерки за сигурност. Съдия Станислав Стефански отбеляза, че обвинението му е по чл.199 от НК - за грабеж с убийство. Прокурор Цани Попов заяви, че има достатъчно доказателства, които уличават Здравков като извършител на убийството на студентката в 19,15 ч на 28 февруари.

“Освен веществени доказателства представяме протокол от разпит пред съдия, при който Здравков е направил самопризнания. Има и съдебномедицинска експертиза, протоколи за претърсване и изземване, показания на свидетели”, обяви прокурорът. Дори служебният защитник на Здравков - адв. Кирил Станчев, се показа убеден, че клиентът му е извършил престъплението. “Няма как при тези доказателства да се обори презумпцията, че Здравков е опасен на свобода. Обвинението е по текст, който предвижда над 10 г. затвор и не може да се иска по-лека мярка”, каза адв. Станчев.

“Съгласен съм да бъда задържан”, каза подсъдимият. На въпрос на съдията защо се е укривал след присъда, той заяви: “Не съм се крил от никого!”, намеквайки, че МВР не го издирвало.

Здравков има право да обжалва ареста на 13 март пред Апелативен съд, но едва ли ще го направи, каза адвокат Станчев.

Симеон Здравков, брат на убиеца: Илиян беше много спокоен

Три часа след като убил Вероника, Илиян Здравков се прибрал в кравефермата в горнооряховското село Първомайци, където се подвизава от месец. Това разказа пред репортер на “Труд” брат му Симеон. “Илиян си дойде на 28 февруари около 22 часа. Не изглеждаше притеснен. Дори беше много спокоен и по нищо не изглеждаше да е извършил такова страшно нещо. Разменихме само няколко думи. Попитах го: “Как си?”, а той ми отвърна: “Батко, много съм изморен, ще си легна. Утре ще говорим, ще ти помогна в краварника.” Наскоро си дойде от затвора заради друго момиче, на което дръпнал чантата и му взел телефоните. Като излезе на свобода, уредих да го вземат на работа във фермата”, сподели Симеон. Той разказа още, че след като бил пуснат от килията, Илиян отишъл право в Мъглиж при жената, от която има пет деца. После обяснил, че иска да припознае децата, да ги гледа и да си намери работа.

Братът на убиеца се чуди как едва е минал месец, откакто Илиян е извън килията и е извършил ново тежко престъпление. “В деня на убийството каза, че отива във Велико Търново да си търси работа като строител. Най-доброто за такъв човек е изобщо да не излиза от затвора, за да не прави щуротии. Преди дни колеги викат: “Знаете ли, в Търново станало убийство. Младо момиче умряло.” И докато си говорехме, Илиян беше до мене. Слуша, мълчи и не реагира”, каза Симеон. И допълва: “Ако бях родител на Вероника, щях да го убия.”

Той довери, че още при задържането брат му потвърдил, че е убил Вероника.

“Имаше шанс да оправи живота си, но го проигра. Съветвах го: “Сега, като си прибереш децата, остани тук да работиш. Недоумявам защо стори това злодеяние”, гневи се Симеон Здравков. Според краваря Мустафа Абдулов Илиян бил агресивен и често налитал на бой.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право