Забавено раждане причинило смъртта на бебето Христо

Лекарският екип, водил раждането на бебето Христо в пазарджишката областна болница, което живя само 3 дни, не е оценил правилно състоянието на родилката Веска Михайлова и не е предприел навреме раждане чрез цезарово сечение. Това са констатирали експертите от Изпълнителната агенция „Медицински одит”, извършили 3-дневната проверка в акушеро-гинекологичното отделение на държавната лечебница, съобщава „Монитор”.

Възможно е забавянето на екипа да се е оказало решаващо за трагичния изход, смятат специалистите, които на база на протокола ще излязат с доклад от проверката по случая. Едва тогава ще се разбере и дали ще има административни санкции за отговорните лица.

Лекарите, водили раждането, е трябвало да предприемат незабавни мерки за операция чрез секцио, след като са видели, че има забавяне на сърдечните тонове на плода. Допълнително ситуацията се е усложнила, тъй като младата родилка нямала силни напъни и медицинските лица е трябвало да помогнат за изваждането на бебето по оперативен път, за да няма усложнения.

19-годишната Веска Михайлова е била приета на 4 февруари в АГ отделението в болницата, а раждането е започнало на другия ден преди обяд. Тъй като новороденото не могло да излезе по нормален начин, докторът, извършил раждането - Петко Чолаков, използвал акушерски щипци - форцепс, за да извади бебето. Вследствие на забавянето момченцето получило мозъчен оток и се нагълтало с околоплодни води и въпреки усилията на лекарите от неонатологичното отделение в същата болница то живяло само 3 дни и починало. Родителите на невръстния Христо обвиниха за смъртта му доктора, извършил раждането и ще търсят правата си в съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини