Убийството на Немцов било по лична инициатива на бивши бойци

Убийството на Борис Немцов не е поръчано, съобщи изданието „Росбалт”, като се позовава на източник в следствието. Опирайки се предварителни изводи от следствието, той съобщил, че престъплението е по лична инициатива на бившите бойци от спецбатальона на вътрешни войски „Север” Заур Дадаев и Бислан Шаванов.

Според източника на информацията, следствието и сега работи по версията за поръчково убийство, обаче „всичко сочи, че двамата са планирали всичко”.

Според следствието Дадаев и Шаванов, уволнили се от „Север”, дълго не могли да си намерят работа и затова много време прекарвали заедно, разговаряйки на религиозни теми. Например обсъждали карикатурите на пророка Мохамед и критикували френския вестник "Шарли ебдо". По време на разговорите те обсъждали кой политик в Русия подкрепя френските карикатуристи, включително Немцов.

Дадаев и Шиванов решили да накажат някой от тези политици, преследвайки две цели: Да отмъстят за критичните изказвания, също така да си издигнат авторитета сред жителите на Северен Кавказ, в частност в Чечня и Ингушетия, отбелязва сайтът „Росбалт”.

Версията за липса на поръчител звучи логично и правдоподобно. Първо, Немцов в значителна степен изчерпа потенциала си на опасен опонент на Путин; Второ, неговото убийство дава излишни козове на противниците на Путин; Трето, убийството в близост до Кремъл и неговото изпълнение говори, че не е дело на професионални килъри; Четвърто, руските тайни служби имат богат опит да отстраняват хора, без да оставят никакви улики чрез отрови, радиоактивни материали и имитиране на произшествия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят