Щайнмайер: Сътрудничеството между България и Германия е необходимо

Сътрудничеството между България и Германия е необходимо.Това каза министърът на външните работи на Федерална република Германия д-р Франк-Валтер Щайнмайер, по време на брифинг в Министерството на външните работи, съобщава Фокус.

„Сърдечно благодаря за поканата. На 16 март ще се срещнем отново в Брюксел на съвместния Министерски съвет на външните министри. Не казвам всичко това, за да ви покажа, че тези срещи са израз на нашите много тесни и все по-развиващи се отношения, между двете страни, нашите министерства и нас двамата. Нуждаем се от това с оглед на предизвикателствата, с оглед на европейската сигурност, ситуацията в Украйна, за която говорихме, но и за икономическите отношения в ЕС", обясни външният министър на Федерална република Германия.

По думите му Германия и България се нуждаят една от друга заради ситуацията в Европа. „Разрастването на Европа и отношенията между отделните страни не се градят на база на официалните срещи на външните министри, това става ако могат обикновените хора, да се срещат помежду си. Наблюдаваме развитие. Пет хиляди фирми работят в България, а в тях хиляди българи допринасят за обмена между нашите две страни, ускоряват този обмен и това сътрудничество. Около или над 5 хил. българи студенти учат в германски университети. Всички тези прилежни, любопитни хора, които искат да получат своето образование в Германия са добре дошли", допълни още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини