Гарт Бедфорд, представител на Международната финансова корпорация (IFC): Дълго и успешно сътрудничество имаме с нашите патньори от Първа инвестиционна банка

СИЛВИЯ СТАНИМИРОВА

- Г-н Бедфорд, преди дни Международната финансова корпорация (IFC) проведе среща с ръководството на Първа инвестиционна банка. По какъв начин IFC ще допринесе за по-нататъшното развитие на добрите практики в корпоративното управление на ПИБ?

- След глобалната финансова криза от 2008 г. IFC се фокусира върху развитието на капацитета за подкрепа на своите банки – партньори в цял свят, които прилагат най-добрите корпоративни практики в своето управление, както и в управлението на риска. Развитието на банкова система, която не само се фокусира върху кредитирането, но и гарантира сигурност на парите на вложителите, се разглежда като основен компонент за силна икономика. За постигане на тази цел IFC разполага с модели, инструменти за отчетност, а също и с човешки ресурс, добре запознат както със ситуацията в България, така и с регионалната и глобалната специфика. IFC избра да работи съвместно с ПИБ за прилагане на това свое познание с цел осигуряване на сигурност, устойчивост, а също така на прозрачност, постигана чрез модерните подходи на корпоративно управление.

- Какъв е планираният времеви хоризонт на съвместния проект?

- IFC ще си партнира с ПИБ в продължение на 12 месеца, като съвместната дейност ще надгради уменията в тези две области. IFC и ПИБ ще работят рамо до рамо за осъществяването на този проект. Двете институции са дългогодишни партньори от 2008 г. и очакваме сътрудничеството ни да продължи и в други области след приключване на този проект.

- В тази връзка за първи път IFC влиза в подобно споразумение с банка в България. Можем ли да кажем, че Международната финансова корпорация, която е част от Световната банка, е избрала именно Първа инвестиционна банка като свой доверен партньор в България?

- Да, това е първото споразумение за предоставяне на подобна задълбочена консултантска подкрепа за банка в България. Макар да сме имали много споразумения с други банки от региона, по-конкретно с такива от Източна Европа и ОНД, това е първото подобно с банка от България. Поради нашето дълго и успешно сътрудничество с ПИБ тя беше естественият наш партньор.

- Бихте ли дали подробности за досегашното си сътрудничество с ПИБ?

- IFC и Първа инвестиционна банка всъщност са партньори от дълги години. През 2010 г., в рамките на нашата Програма за глобално търговско финансиране (GTFP) ние предоставихме кредитна линия от 40 млн. долара за гарантиране издаването на акредитиви и гаранции за корпоративните клиенти на ПИБ и подпомагане на техните международни търговски операции. Доволни сме от това сътрудничество с банката и вярваме, че то е ползотворно както за ПИБ, така и за нейните корпоративни клиенти. Търговията е важна за световната икономика и е основен двигател на глобалната интеграция, подпомага малките и средните предприятия, за да растат и да създават нови работни места. От тази гледна точка търговското финансиране е приоритет за IFC, защото ние виждаме високия ефект, който то има върху укрепването на развиващите се икономики.

Чрез своята GTFP програма, стартирала още през 2005 г., IFC издава кредитни гаранции там, където другите не го правят, като предоставя необходимата ликвидност за търговските потоци чрез своята мрежа от над 500 банки партньори по целия свят и подпомага малките и средните предприятия от най-бедните страни на света да се присъединят към глобалната търговска система. От своето създаване насам GTFP е покрила над 25000 търговски трансакции, обезпечавайки сделки на развиващите се пазари на стойност над 27 млрд. щ.д. без нито една загуба.
Международната финансова корпорация (IFC), част от Групата на Световната банка, е най-голямата глобална институция за развитие, фокусирана изключително върху частния сектор в развиващите се страни.
IFC развива дейност в над 100 развиващи се държави по света и осигурява възможности за фирми и финансови институции в тези пазари да откриват работни места, да генерират приходи, да подобряват корпоративното управление и дейностите съобразно екологичните изисквания, както и да допринасят за развитието на местните общности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта