Държавата ще отнема лицензите на фирми за асансьорна поддръжка, които не спазват закона

Предвиждаме цялостно и частично отнемане на лицензите на фирмите, поддържащи асансьорите, при неспазване на закона за техническа изправност на асансьорите, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски на пресконференция, съобщи „Фокус”.

По думите му стандартите за технически надзор и за поддръжка на съоръжения с повишена опасност, са важни. Това трябва да доведе до уеднаквяване на правилата и да бъде осигурена проследимост на цялата дейност. Към този момент 95% от фирмите не осигуряват никаква проследимост. При установен случай на инцидент и проверка на съответната фирма, не може да се разбере кой и какво е монтирал, както и какви части са поставени.

Изпълнителният директор на ДАМТН Стефан Цанков разясни, че се надява с двата стандарта да се разреши проблема с асансьорите. „Всяко съоръжение ще има уникален национален номер, тъй като в момента ние нямаме ясен брой на съоръженията. В момента, в който бъде готов регистърът и е запълнен с подадените съоръжения от поддържащите фирми, този уникален номер ще седи на видно място и чрез този номер ще може да бъде направена справка за него", уточни Цанков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес