Откриват паметни плочи на баретата Емил Шарков

Две паметни плочи на спецполицаят Емил Шарков, който бе убит в Лясковец ще бъдат открити тази седмица във Велико Търново и в градчето, където бе престрелката.

Кървавата драма се разигра на 14 март миналата година, когато отряд барети атакува жилището на 54-годишният Петко Петков и майката му Стефанка. Целта на акцията бе въоръженият до зъби с незаконни пушкала бивш готвач да бъде обезвреден. Той обаче очаквал полицейското нашествие, барикадирал се и открил огън срещу баретите. От куршумите му на място загина 40-годишният Емил Шарков, а трима негови колеги бяха тежко ранени.

Стрелецът пък бе пронизан със 7 куршума, но оцеля и на 16 март ще бъде изправен пред Окръжния съд във Велико Търново.

По повод 1 г от смъртта на Емил Шарков на 12 март в двора на Професионалната гимназия по електроника "А.С.Попов" в старата столица ще бъде открит паметен знак. Той е възпитаник на училището и инициативата е на ръководството на школото.

Плочата с размери 1 м/ 60 см е от гранит върху постамент и струва около 800 лв. Върху нея с черни букви е изписано "За един живот живян достойно. За едно сърце голямо, всеотдайно. Забрава няма!".

Откриването на паметния знак ще е с официална церемония и под звуците на духовия оркестър на Националния военен университет "Васил Левски". Ще присъстват бащата на загиналия боец-Емил Шарков и съпругата му Милена. Ще се съберат и съучениците на Емил Шарков. В училището работи и неговата класна ръководителка инж. Янка Събева, която като видяла снимката на своя ученик в деня на трагедията, не искала да повярва, че е мъртъв. "Познах го по очите", проплакала пред колегите си педагожката.

На 13 март пък ще бъде открита втора паметна плоча на Емил Шарков и тя ще е в Лясковец. Изработката и струва около 1000 лв, които са осигурени от дарители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини