Изложба в съда на спасени от иманярите ценности

Златни обеци с формата на човешка глава, пръстен-змия, бронзова лъвска лапа, гривни и много монети с изключително значение за науката и културата бяха подредени в изложба "Спасени реликви" в Съдебната палата в Сливен.

Всички експонати са били иззети и конфискувани от иманяри в полза на Регионалния исторически музей - съобщи директорът на музея Николай Сираков. "Изложбата е жест към полицията, ДАНС, Окръжната прокуратура и Окръжния съд в Сливен за това, че с техните усилия бе съхранено национално богатство - находки от елинистичната епоха от ІІІ в. пр.Христа, каквито досега в нашия фонд нямаше" - допълни Сираков.

Двама иманяри Р.И. и К.Ж. бяха задържани през 2012 г. в Нова Загора при акция на антимафиотите, докато се опитват да продадат на дилър над 300 артефакти от различни епохи, включително монетите, златните и сребърни накити от елинистичната епоха. Целта е била находките от древността да бъдат продадени в чужбина. За извършеното престъпление иманярите получиха по 1 година затвор. Те трябва да платят и глоби по 3 хил. лева. Присъдите влязоха в сила в края на декемви 2014 г. "Много сме благодарни на съдия Яница Събева за това, че постанови конфискация на находките в полза на нашия музей" - каза още директорът Сираков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони