Дигитализират културно-историческото наследство на Пловдив по проект за 740 000 евро

Община Пловдив ще дигитализира близо 50 000 обекта от културно-историческото наследство на града под тепетата благодарение на спечелен проект за 740 000 евро от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Проектът е за срок от 13 месеца, като ще се изпълнява в партньорство между община Пловдив, Народната библиотека "Иван Вазов", Регионалния исторически и археологически музей, Градската художествена галерия и Общински институт "Старинен Пловдив".

За целта на дигитализацията ще бъдат назначени 14 експерти - изследователи, студенти, музейни и научни специалисти и трайно безработни младежи, които ще преминат курс на обучение. По изискване на финансиращия орган 10% от персонала трябва да е от ромски произход.


Дигитализация от подобен мащаб на движимото и недвижимо културно наследство се предприема за първи път в Пловдив. Настоящият проект е част от стратегията на общината в посока развитието на града като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм.

Дигитализирането на такава голяма част от историческото наследство на Пловдив ще помогне и за увеличаването на представянето на града и в дигиталната библиотека на ЕС Европена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони