Започва XVI-ият Национален конгрес по репродуктивна медицина

Темата за присаждане на матка и последващо раждане е една от водещите на научния форум

Днес (12 март) стартира традиционният конгрес на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ). Научния форум на репродуктивните специалисти ще се проведе в хотел Самоков, Боровец и ще продължи до 15 март. В събитието ще се включат над 250 участници – лекари, ембриолози, биолози, представители на държавни институции и регулативни органи, на пациентски организации, на фармацевтични компании, на фирми, вносители на медицинско оборудване и др.

БАСРЗ, чийто настоящ председател е д-р Таня Тимева от Медицински комплекс „Д-р Щерев”, има амбицията да проведе за пореден път качествен научен форум с участие на водещи български и международни лектори. По думите на д-р Тимева подобни събития дават възможност на родните лекари за представяне на техните успехи, за обмяна на опит с водещи международни екипи и запознаване с последните достижения на световна медицинска наука и практика с цел последващо прилагане на иновативни методики и технологии в името на по-доброто лечение на пациентите у нас.


Една от водещите теми на тазгодишния конгрес е присаждането на матка, успешна бременност и раждане на живо и здраво дете след процедурата. Темата ще бъде представена от проф. Милан Миленкович от водещия шведски екип, извършил най-голям брой подобни трансплантации до момента. Първото бебе, родено от жена с трансплантирана матка, се появи на бял свят през септември миналата година благодарение именно на медицинския екип с участието на проф. Миленкович. 35-годишната пациентка е била с вродена агенезия на матката (синдром на Rokitansky-Kuster-Hauser). През 2013 г. й е извършена успешна трансплантация на матка от жена след менопауза, която е имала две раждания. Преди трансплантацията пациентката и партньорът и са извършили на инвитро процедура, в резултат, на която са получени 11 замразени ембриона. Забременяването е станало 1 година след трансплантирането на матката още при първия единичен ембриотрансфер. По време на цялата бременност бебето се развива добре, а доплер – ултразвуковото изследване на кръвотока в маточните артерии и пъпната връв са били нормални. През 31 г.с. пациентката е хоспитализирана с прееклампсия, а 16 часа по-късно бебето е родено с цезарово сечение. Новороденото живо и здраво момиченце е било с тегло близо 2 кг. Майката е изписана на третия ден от болницата, а детето е изписано в добро здравословно състояние на десетия ден след раждането.

Присаждането на матка е изключително авангардно достижение на съвременната гинекологична хирургия и репродуктивна медицина, като по думите на д-р Тимева в момента български екипи, включително в Медицински комплекс „Д-р Щерев”, работят, за да могат да предложат в близко бъдеще и на родните пациенти тази възможност.

Според д-р Тимева присаждането на матка ще е само една от интересните методики, които ще бъдат засегнати по време на научния форум. Присъстващите ще имат възможността да обсъдят последните достижения в лечението на мъжкия стерилитет, като своя опит в тази област ще представи проф. Кристиян Де Гейтър (Швейцария). Проф. Карлос Калхаз-Хорхе (Португалия) и проф. Кристиян Бекер (Великобритания) ще дискутират темата за лечение на ендометриоза. Свързано с тази тема проф. Джон Мисанели (САЩ) ще представи възможностите на роботизирани оперативни процедури при пациенти страдащи от това заболяване. Едни от винаги актуалните теми, които ще бъдат дискутирани на конгреса са лутеалната недостатъчност, представена от проф. Колибианакис (Гърция) и GnRH-тригириране, представена от проф. Ариел Хоровитц (Израел). В специален модул по фетална медицина ще бъде разгледано и препоръчителното поведение в различни случаи на т.нар. страдание на плода от проф. Ранджит Аколекар, представител на известната школа на проф. Кипрос Николаидес.

Общо 10 чуждестранни специалисти от международни екипи ще споделят своите авангардни достижения в практиката и научноизследователското поле на репродуктивната медицина.

Д-р Тимева споделя, че паралелно със сериозното международно участие в Конгреса на БАСРЗ, в научната програма са представени и голям брой водещите български специалисти, сред които проф. Силви Георгиев, доц. Никола Василев, ембр. д-р Таня Милачич, д-р Георги Стаменов, д-р Петя Чавеева, д-р Мария Янкова, д-р Радка Масларска и др. Някои от темите, които ще бъдат представени от български лектори са особеностите при новородени след процедура по асистирана репродукция, вътреутробната фетална операция с поставяне на балон-катетър при диафрагмална херния, особеностите на анестезията при лапароскопска операция, поведението при повтарящи се имплантационни неуспехи, определянето на имплантационен прозорец при процедура по асистирана репродукция и др.

По думите на д-р Тимева, макар този научен форум да се организира от асоциацията на репродуктивните специалисти, включените теми в XVI Конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве надхвърлят обхвата на чисто репродуктивната тематика. Целта е да се получи един интересен и полезен от практическа и научна гледна точки форум за всички специалисти, които работят по линията на гинекологичното здраве-репродуктивното здраве-планирането на зачеване-лечението на инфертилитет-асистираната репродукция-проследяването на бременност-феталната медицина-неонатологичните грижи и т.н. На практика конгресът на БАСРЗ е интердисциплинарен и всяка година събира за ползотворен обмен и научен дебат акушер-гинеколози, репродуктивни специалисти, биолози, ембриолози, андролози, специалисти в областта на гинекологичната ендоскопия, образната диагностика, феталната медицина и неонатология, онкология и ендокринология.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве