Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня Негев

Плевнелиев: България е решена да завърши съдебната реформа, за да оправдае очакванията на гражданите и партньорите от ЕС

България е признателна за активната подкрепа на Германия за осъществяване на реформите в съдебната система, правосъдието и вътрешните работи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който проведе на „Дондуков“ 2 среща с министъра на външните работи на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава подчерта, че Германия е стратегически партньор и съюзник на страната ни в Европейския съюз и НАТО.

„Реформата в съдебната система ще укрепи доверието на партньорите от ЕС, но нейната основна цел е да отговори на очакването на българските граждани за справедливо и ефективно правораздаване“, заяви държавният глава. Президентът посочи, че темата е била сред акцентите в рамките на проведения месец на политическите консултации с парламентарно представените политически сили и отново изрази очакването си 2015-а да бъде „година на реформи“ по отношение на секторите на енергетиката, сигурността, здравеопазването, пенсионната система и електронното управление. „Предприетите реформи в съдебната система са предпоставка за подобряване на облика на България пред инвеститорите и за реализирането на повече германски инвестиции и проекти в страната Ви“, заяви министър Щайнмайер.

Президентът Плевнелиев подчерта амбицията на страната ни да се присъедини към Единния надзорен механизъм и да бъде приета в преходния валутен механизъм ERM II до поемането на председателството на ЕС през 2018 г.

През последните години Германия се утвърди като водещ икономически партньор на страната ни в ЕС, а двустранният стокообмен надхвърля 5 млрд. евро годишно, беше посочено по време на срещата. В страната ни работят над 5 000 германски фирми, а германските инвестиции през последните двадесет години се равняват на 2 млрд. евро. Държавният глава открои успешното развитие на компаниите, които работят като доставчици на компоненти за автомобилната индустрия, както и в производството на битова техника. Страната ни е предпочитана туристическа дестинация за германските граждани и годишно 700 000 туристи от ФРГ посещават България. Според президента с въвеждането на електронно управление и създаването на електронен регистър на държавните поръчки ще се увеличи и прозрачността при избора на изпълнители.

„България работи за изпълнението на препоръките, съдържащи се в последния доклад на ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка и Европейската комисия е наш добър партньор“, увери по време на срещата държавният глава.

Росен Плевнелиев подчерта пред Франк-Валтер Щайнмайер, че страната ни е изпълнила техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство, което се потвърждава и от Европейската комисия и Европейския парламент. „България очаква това да бъде признато и от партньорите в ЕС“, заяви президентът. Премахването на граничния контрол на летищата е първа възможна стъпка в тази посока.

Изграждането на Европейския енергиен съюз трябва да се превърне в основна задача за държавите от ЕС през следващите години, беше общата позиция на Росен Плевнелиев и Франк-Валтер Щайнмайер. Държавният глава отново подчерта значението, което има фокусирането на енергийната стратегия на ЕС към региона на Югоизточна Европа, който е една от „входните врати“ за пренос на енергийни ресурси към Европа. „Либерализирането на енергийния сектор, енергийната ефективност и повишаването на сигурността на газовите доставки чрез диверсификация на източниците и маршрутите с изграждането на реверсивни интерконекторни връзки със съседните държави, остават приоритети за България“, заяви президентът.

Държавният глава открои усилията на канцлера на ФРГ Ангела Меркел и на министър Щайнмайер за намирането на мирно и устойчиво решение на кризата в Украйна. Обща беше оценката, че анексирането на Крим и конфликтът в Източна Украйна е променило средата за сигурност не само в региона на Източна и Югоизточна Европа, но и за всички държави от ЕС и затова Съюзът трябва да „говори с един глас“ по отношение на украинската криза. Двамата призоваха за спазването на сключеното примирие, както и за цялостното изпълнение на Минските споразумения.

По време на срещата бяха обсъдени също така процесът на разширяване на ЕС, както и заплахите и засиления бежански поток, произтичащи от терористичната дейност на „Ислямска държава“. Президентът Плевнелиев отново призова за обща европейска политика и за споделена отговорност за справяне с бежанския натиск по външните европейски граници.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.