Благоевград е домакин на първи „Занаят фест“

Адвокат Димитър Марковски: Уточнени са три дати, на които Десислава Иванчева се е срещала с Петко Дюлгеров

Откриха национален семинар за интелектуалната собственост

Президентът Радев: Има политици, които водят война с българската държавност

Осъдиха Петер Мадсен на доживотен затвор за убийството на шведската журналистка Ким Вал

Арест за италианци, опитали да убият фен на “Ливърпул”

Пленер събира фотографи в Шумен

Външният министър на Кипър ще посети Москва на 27 април

Данъчен № 1 на Търново гостува в “Истории от моя живот” Ивайло Здравков разговаря с ученици от СУ "Вела Благоева"

Александър Сиди: В Розино трябва да има полицейски участък, за да спрат циганските безчинства

Каранга загуби майка си

Обвиниха 31-годишен мъж за документна измама и държане на наркотици

Министър Петкова разговаря с протестиращи срещу „Топлофикация“ граждани

Признаването на Косово от страна на Русия е в интерес на Сърбия, заяви Хашим Тачи

Глад за имоти и скок на цените в Шумен Липсват парцели за строеж

Д-р Глинка Комитов: За фалшиво и ненужно лечение НЗОК къса договори

Ако болници отчитат неизвършена или ненужна медицинска дейност, която е още по-опасна, НЗОК ще прекратява договора си с тях. При първо нарушение контрактът ще се „къса“ само за съответната клинична пътека, а при повторно – за лечение по цяла специалност.

Това заяви единственият кандидат за нов управител на НЗОК д-р Глинка Комитов. След изслушване в здравната комисия депутатите одобриха единодушно с 13 гласа „за“ номинацията му да влезе в зала.

Д-р Комитов обеща непрекъснат контрол в системата. А за да го изпълни, поиска допълнителни правомощия за инспекторите. Така те ще влизат на внезапни проверки, ще инспектират дори трудовите договори, болничните листове и отпуските на медицинските специалисти, които работят с НЗОК, ще следят сертификатите на лаборатории и апаратура. „Настоявам за контрол и на всички плащания, които правят осигурените – потребителска такса, избор на лекар, на екип, дори на даренията (в момента това не се следи – б.р.)“, отсече д-р Комитов.

Той е съгласен с голяма част от промените в Закона за здравното осигуряване на министър д-р Петър Москов като разделянето на лечението в три пакета. Но е против плащането на вноски 15 г. назад, тъй като подобна давност не съществува. Комитов подкрепя също отпадането на прегледите при специалист, щом се въведе е-здравеопазване и прогенеричната насоченост, но в същото време НЗОК не можела да провежда собствена политика или да бъде „министерство в министерството“.

Д-р Комитов не можа да отговори на д-р Хасан Адемов (ДПС) как ще компенсира разликата от 400 млн. лв. в перото за болнична помощ спрямо сумата за 2014-а, която бе 1,6 млрд. лв.

Д-р Комитов не можа да отговори и дали ще спази Закона за бюджета на НЗОК за 2015-а, или ще иска актуализация. Това щяло да стане ясно след края на второто тримесечие.

Номинираният за управител коментира още, че за заместник ще заложи на жена. А настоящият шеф д-р Румяна Тодорова била подходяща кандидатура например.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.