11 000 от АБВ и симпатизанти преизбират Първанов

Всички членове на АБВ ще могат да се включат в избора на нов лидер на партията, който е насрочен за 25 април. Към края на януари техният брой е над 11 000 души, обясниха пред “Труд” от “Врабча” 23.

В петък Националният съвет на АБВ прие оставката на Георги Първанов, която бе хвърлена в отговор на изненадващата подкрепа, която депутатите от АБВ дадоха на новия дълг от 16 млрд. лв.

Макар че не е предвидено по устав, според партийците в гласуването за нов лидер ще могат да се включат и симпатизантите на АБВ. Очаква се желаещите да могат да пуснат своя вот в партийните офиси.

Към момента Георги Първанов е единственият кандидат за лидер на партията, като се очаква той да бъде преизбран. Заместникът му Ивайло Калфин вече заяви, че няма да участва в надпреварата. Не е ясно как ще постъпи другият зам.-председател Румен Петков, но е по-вероятно и той да откаже номинация.

Структури и членове на АБВ тепърва ще могат да издигат кандидати за нов лидер на младата формация. Първо обаче националният съвет на партията трябва да утвърди правила за номиниране, както и механизъм за гражданско обсъждане на кандидатурите. По устав мандатът на председателя е 2 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини