Хеликоптер изтегли с лебедка родилка край Кърджали

36-годишна родилка от кърджалийското село Горно Прахово бе транспортирана преди минути с помощта на хеликоптер в авиобаза Крумово. Кугър с 10 човека на борда, сред които четирима спасители и двамата лекари от ВМА пътуваха до най- пострадалия район от снежното бедствие. С помощта на лебедка от въздуха, те изтеглиха жената, чийто термин е днес.

"Доставихме инсулин на трима диабетно болни и прегледахме една онкоболна жена", заяви за TrafficNews.bg д-р Дияна Станева от екипажа. Тримата диабетици са в добро състояние, по-тежка е ситуацията на раковоболната жена, но тя е отказала да бъде транспортирана с хеликоптер, защото се притеснявала от начина, по който трябва да я качат на борда. „Ще умра, но в Пловдив няма да ходя” заявила тя на лекарите.

Според спасителите Георги Стоянов един подобен отказ забавя хеликоптера с около 20 минути. Пострадали от общо 4 села са прегледали лекарите, като е транспортирана само родилката. „Чакам момченце. Трябва да се роди днес. Ще го кръстя Емир. Много страшно беше, този ден ще го запомня” каза пред TrafficNews.bg 36-годишната родилка.

Д-р Станева също призна, че за първи път работи при подобни екстремални условия." Страхувах се, но това е нашият дълг като лекари" каза докторката.

В момента на хуманитарна мисия в Кърджали е изпратен втори хеликоптер, чиято задача е да достави хранителни продукти и медикаменти. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони