На 24 януари 2019 да почерпят

Тръмп призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Путин и Ердоган обещаха да довършат „Турски поток“ до края на 2019 г. Двете страни ще засилят сътрудничеството си за стабилизиране на Сирия

И уискито жертва на Брекзит без сделка Производители предупреждават за оскъпяване на напитката и проблеми с износа й

Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Ердоган: Развитието на отношенията между Русия и Турция влияе позитивно на регионалната сигурност

Депутатите узакониха проверки на публикации (обзор) Комисията за защита на личните данни има право да влиза в медии и да рови в компютрите на журналистите

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

3 млн. души губят акциите си от приватизацията АИКБ настояват да се оттегли предложението

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 януари 2019

Българско дружество купи банка в Молдова Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

Държавата ще купува частни гори

Държавата се готви да купува частни гори до 20 дка, за да спре бракониерската сеч. Другата цел е така да се уедрят държавните масиви, които на доста места са разпокъсани от малки частни парцели. Тази възможност ще бъде регламентирана с промени в Закона за горите. Това съобщиха представители на агроминистерството и на Изпълнителната агенция по горите на кръгла маса днес.

„Малко парче гора трудно се стопанисва, имаме над 2 млн. такива парцела с над 1,5 млн. собственици, някои парцели са под декар. За да комасираме горите, собствениците, които желаят да ги продадат на пазарни цени, ще могат да кандидатстват пред държавните горски стопанства по места”, заяви аграрният зам.-министър Георги Костов.

Изкупуването на гори ще става след изрично заявление от собствениците и ще се заплаща от Фонда за инвестиции в горите, в който са натрупани над 40 млн. лв. Пазарните цени на горските имоти варират от 200-300 лв. до няколко хиляди лева на декар в зависимост от конкретното състояние на съответната гора, добавиха от Агенцията по горите.

Друг вариант за малките частни парцели е техните собственици да могат да сключват договори с държавните или общинските горски стопанства, които да им стопанисват имотите срещу рента. При незаконна сеч отговорникът за стопанисване на горите ще обезщетява собствениците, допълни Георги Костов.
„Имаме данни, че над 80% от констатираните незаконни практики са в недържавните гори, особено в частни малки парцели”, посочи още той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.