Бойко Борисов: Искаме от Германия завод за „цялостен автомобил“

Премиерът Бойко Борисов поиска от министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в България да бъде открит завод, в който да се сглобява “цялостен автомобил”.

“Нямаме претенции дали ще е БМВ, “Мерцедес”, “Порше” или “Фолксваген”, важно е цялостен автомобил да се сглобява в България”, заяви Борисов. Той поясни на Щайнмайер, че досега България е направила каквото е необходимо, а сега е ред на приятелите й да помогнат. В България се правят части, с които може да се събере цял автомобил, обясни премиерът и добави, че вместо компоненти може да се направи завод. “При най-ниските данъци, при изключително квалифицираната работна ръка можем да създадем тези условия българите да работят тук и да не отиват в Германия”, смята Борисов. Той очаква България да бъде подпомогната и подкрепена. “Имаме добра политическа стабилност, благодарение на всички политически партии, и трябва да се възползваме от това”, посочи премиерът.

Борисов подкани външния министър на Германия да се изкаже, като му каза: “Заповядайте да ни поздравите”.

“Провеждането на реформи във вътрешната политика и съдебната система е добра основа за привличане на инвеститори. Затова е необходимо пропуските в областта на обществените поръчки да бъдат преодолени”, заяви Щайнмайер, вместо да ни “похвали”. Той посочи, че за да се привлекат повече германски инвестиции в България, е необходимо провеждането на реформа във вътрешната политика на страната, в съдебната система, както и да бъдат преодолени евентуалните пропуски при провеждането на конкурси.

На срещата Щайнмайер и Борисов са разговаряли по темата “Шенген”, като премиерът отбеляза, че прави добро впечатление това, че и десните, и левите в България полагат усилия за влизането на страната в Шенген. Както е известно, Германия и Франция са страните, които са против членството ни в Шенген.

Борисов обяснил всичко по отношение на газовия хъб в България и от германска страна бил поет ангажимент да ни помогнат за осъществяването на газовите проекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини