Депутатите гласуват смяната на Вучков с Румяна Бъчварова

Депутатите ще гласуват днес рокадите в кабинета на Бойко Борисов - вицепремиерът Румяна Бъчварова сменя Веселин Вучков като министър на вътрешните работи.

Гласуването за оставката на Вучков и за избора на Румяна Бъчварова е общо. Необходимо е обикновено мнозинство - повече от половината гласували. БСП и ДПС обявиха, че като опозиция ще гласуват "против", а ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт (общо 126 депутати) ще подкрепят смените в правителството.

Бъчварова вече обяви, че вероятно ще запази екипа на предшественика си Вучков, като заяви, че ще продължи неговата линия на реформи. В нейните правомощия е да предложи на правителството и кандидатура за нов главен секретар на МВР, който ще бъде назначен с указ на президента.

Все още не е ясно как ще бъдат преразпределени ресорите между вицепремиерите Бъчварова и Меглена Кунева, която досега отговаряше за европейските политики и институционалните въпроси и следеше работата на министрите на външните работи, на правосъдието, на отбраната и на вътрешните работи. Очаква се този въпрос да бъде решен на правителственото заседание днес.

До смените в правителството се стигна, след като на 4 март вътрешният министър Веселин Вучков изненадващо подаде оставка на заседанието на Министерския съвет, а премиерът Борисов му я прие, ядосан, че това се случва в деня на две важни визити - на директора на ФБР Джеймс Коми и на президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Вучков първоначално мотивира решението си да напусне поста в МВР с юридически казус, възникнал покрай новите законови изисквания за назначаване на главния секретар на МВР и на председателите на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО). Дни по-късно призна, че двете причини за оставка му са - съпротивата на премиера Бойко Борисов срещу намерението му да инициира процедура за смяната на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефовете на ДАНС и ДАТО Владимир Писанчев и Цветан Китов, както и недоверието на премиера Вучков в последните десет дни.

Министърът беше убеждаван от водещи депутати в ГЕРБ и Реформаторския блок да оттегли оставката си, но безуспешно. Стана известно, че той е имал среща и с премиера, на която Борисов дал възможност да преосмисли решението си, но той потвърдил оставката си - като министър и като депутат. Вучков няма да се върне в парламента, каквато възможност му дава конституцията, а ще се отдаде на преподавателска дейност.

Ден по-късно Борисов дойде в парламента и обяви пред депутатите, че предлага за вътрешен министър вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Поиска и публично оставките на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев, след като обещал това на среща с лидера на ДСБ Радан Кънев и със здравния министър Петър Москов.

Последваха оставките на Лазаров и Писанчев, а за Китов премиерът обяви, че му е бил студент четири години, "прекрасно го познавам и знам какви качества има, така че въобще за Китов не бих водил диалог с никой". Лазаров обяви, че напуска системата на МВР и ще се отдаде на решаването на "лични и здравословни проблеми", няма да остане и в политиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини