Ивелина Василева: Нивата на реките в страната са високи, ще се предприемат спешни превантивни мерки

"Нивата на реките в страната са около праговете за високи води и трябва всички да са в режим на готовност и внимание". Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от "Фокус".

Тя увери, че се наблюдават непрекъснато нивата на реките Арда, Тунджа и Марица. Снеготопенето ще създаде предпоставка за покачване на нивата на водните обекти в страната, каза още министър Василева. Тя допълни, че има редица мерки, които трябва да бъдат приведени в действие незабавно, за да не се допускат наводнения.

„Собствениците на язовирите е необходимо да създадат незабавно организация за осигуряване на свободен обем в язовирите и чрез контролирано изпускане да сведат нивата до минималния безопасен обем. Всички органи трябва да обходят още веднъж и да осигурят проводимост на речните русла. Областните управители и кметовете на съответните общини, „Напоителни системи“ извън населените места да направят проверка“, каза още министър Василева.

Тя допълни, че всички оператори на хидротехнически съоръжения в страната незабавно трябва да предприемат действия, за да гарантират проводимост на речните легла на разстояние 500 метра от язовирните стени, а Агенция „Пътна инфраструктура“ да направи проверки на критични участъци около мостови съоръжения.

Министър Ивелина Василева каза още, че няма безстопанствени язовири и е ясно кой контролира съоръженията и кой носи отговорност. Според нея е необходимо да се вземат мерки по отношение на незаконната сеч на горите и подобряване на инфраструктурата, за да се предотвратят наводнения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини