Бургаските рибари с подписка до Еврокомисията

Близо 2000 рибари от Ченгене скеле, Крайморие и Сарафово подкрепиха с подписите си искането на кмета Димитър Николов морските вълци от Бургас да могат да ползват възможностите на оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" наравно с колегите си от градовете с население до 50 000 души.

В момента "баш-рибарите", които обитават селището Ченгене скеле, не могат да кандидатстват за програмата, защото Бургас е голям град. В същото време обаче Ченгене скеле - рибарското селище на Бургас, се намира извън града и е самостоятелно. Крайморие и Сарафово също са квартали на града и морските вълци там са си в отделни сдружения.

Затова рибарите излязоха с молба тяхното становище да бъде представено пред Европейската комисия. Те настояват за промяна на регламента за кандидатстване, тъй като сегашните условия ги лишават от правото чрез програмата да си закупят нови лодки, оборудване, системи за сигурност или да преминат през обучителни курсове.

„Тази явна несправедливост трябва да бъде поправена и рибарските общности от големи населени места също да могат да ползват еврофинансиране. Още повече, че риболовът е потомствен поминък в региона", категоричен е Димитър Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес