Безкръвна операция при рак на простатата - мисията възможна

Доц. д-р Цветин Генадиев въвежда в България лапароскопската
радикална простатектомия при карцином на простатата през 2005 година. През следващите години утвърждава и усъвършенства оперативната техника и я превръща в стандарт в своята практика. Методът се практикува успешно от няколко години и във „Вита Простата Център”.

Доц. Генадиев, като уролог Вие сте отдал голяма част от Вашите професионални усилия в областта на ранната диагностика и лечение на рака на простатата. Моля, направете кратък увод по тази не толкова коментирана тема.

Известно е, че урологичното или така нареченото мъжко здраве се нарушава във възрастта от 50-та до 70-та година. В тази възраст мъжете са най-активни в личния си живот и в обществото, а споделянето на проблеми от интимен и здравословен характер е по-трудно за представителите на силния пол. Склонни са да съжителстват с тях и да ги решават само в краен случай, а тогава лечебните методи са по-тежки и с по-бавен ефект. Ето защо ранната диагностика е от изключителна важност, за да можем не просто да излекуваме заболяването, а и да осигурим на мъжа високо качество на живот.

Каква част от мъжете в България заболяват от рак на простатата?

Според Националния Раков Регистър всяка година се диагностицират над 1500 мъже с карцином на простатата. Заболяването е на второ място у нас при мъжете след рака на белия дроб и трахеята.

Какви са най-често срещаните симптоми при рак на простатата и кога пациентът трябва да се обърне към уролог?

Обикновено пациентите посещават уролог при оплаквания от нарушено уриниране. Важно е да се знае, че карциномът (рак) на простатата произхожда най-често от периферната зона на жлезата, относително встрани от хода на урината, което не нарушава уринирането. Ето защо пациентите с карцином на простатата много често нямат оплаквания и откриването на диагнозата става случайно. Именно поради тази причина непрестанно повтаряме колко е важна редовната профилактика, тъй като ранната диагностика е ключова за изхода на заболяването. При рано открит карцином, пациентът може да избира между различни методи за лечение. При мъжете над 50-годишна възраст е препоръчително да се извършват прегледи веднъж годишно. Ако мъжът има фамилна обремененост, профилактиката започва още на 40-годишна възраст.

Как се диагностицира ракът на простатата?

Ранната диагностика на рака на простатата е възможна поради това, че простатната жлеза има собствен индикатор за състоянието си – специфичен туморен маркер. Това е така нареченият Простато Специфичен Антиген или ПСА. От неговите стойности разбираме, че жлезата се променя по някаква причина. За съжаление много пациенти разчитат само на ехографията и ПСА и избягват ректалното туширане, което, държа да отбележа, е ключов метод за откриване на съмнителни за рак твърди участъци на простатата. Ако един от тези методи покаже съмнение за рак на простатата, следва това да се докаже или отхвърли чрез биопсия.

Какви са методите за лечение при вече диагностициран рак на простатата?

Класическите методи са три – радикална операция, лъчелечение и антиандрогенно лечение, по-популярно като хормонално лечение. Всеки пациент е диагностициран в различен стадий на болестта и има различен здравословен статус. За един е препоръчителна радикална операция, за друг поради други болести, това е рисков метод. Важно е и запазване качеството на живот на пациента. Във „Вита Простата Център” предлагаме всички съвременни методи за справяне с този проблем и нещо повече – имаме богат опит с прилагането им. Сред тези методи е и лапароскопската радикална простатектомия, която практикувам успешно от 10 години вече.

Какво показва Вашият дългогодишен опит - какви са предимствата на лапароскопската радикална простатектомия пред отворената класическа операция?

Основното предимство на лапароскопската пред отворената техника е, че оперативната травма на пациента е значително по-малка и се запазва физиологичното равновесие на организма, изобщо не се губи кръв или се губи незначително количество. По-щадящата операция съхранява имунитета на пациента, което е важно за онкологично болните. Пациентите след лапароскопска простатектомия най-често не изпитват болка, възстановяват се бързо и много важно – самостоятелно, без помощ от персонала. Така се запазва тяхното самочувствие като пациенти и хора, чувстват се независими, а професионалното удовлетворение за нашите усилия е бързото възстановяване на болния и леките следоперативни грижи.

24 март - Ден на отворените врати в Урологичното отделение на МБАЛ "Вита"

МБАЛ „Вита” организира Ден на отворените врати за своите пациенти в Урологичното отделение на болницата. Срещата ще бъде на 24 март, от 16:00 ч., на ет. 5 в болницата. Темата на дискусията с доц. Генадиев ще бъде „Лапароскопска радикална простатектомия – 10-годишен личен опит в безкръвното лечение на рака на простатата”.

Можете да се запишете за участие на тел: 02/960 49 84 или на [email protected]

www.vita.bg

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве