80 селища продължават да са без ток в Смолянско

Около 80 селища с близо 20 хиляди население продължаваха да са без ток в сряда по обяд  в Смолянско.

Най-тежко е положението в община Баните, където всички населени места са без ток. Без ток са и 30 села в община Смолян и села в общините Неделино, Рудозем, Борино, Девин, Доспат.

Продължаваше да се пробива пътя за 26 малки села и махали в община Смолян, 9 села в община Баните, села и махали в общините Рудозем, Неделино, Мадан, Златоград.

От сряда започна захранването с ток на общинските центрове Мадан и Рудозем.

"Най-тежко е положението с пътищата в общините Баните и Неделино. Допълнителни 120 души със 130 машини от вътрешността на страната чистят пътищата в Смолянско", съобщи областният управител Недялко Славов.

Приоритет и във вторник бе отварянето на прохода Печинско, през който минава главния път от Смолян през Мадан към Златоград.

"Всички министерства ни съдействаха в овладяване на бедствието с техника, дървосекачи, хора, хеликоптери. Не очаквах, че някои партии ще започнат предизборна кампания от бедствената ситуация. Буди недоумение, че един от мобилните оператори бе с надежна връзка, а от другите мобилни оператори изпращат сателитни телефони чак на петия ден", коментира Славов.

"Към 9 часа сутринта в сряда 453 населени места и 69 000 потребители на ЕВН са били ток и 22 населени места с 615 потребители на ЧЕЗ в страната", отчете в Смолян зам. министърът на енергетиката Николай Николов.

Според него, основно проблемите с тока се дължат на липса на инвестиции последните години в мрежите високо, средно и ниско напрежение, а падналите дървета били извън сервитута на просеките и се стоварили от тежкия сняг и обледяване.След като паднал снега в системата на ЕСО възникнали 48 аварии и 15 подстанции изключили. Той благодари на военните, които помагали за отстраняване на аварии в Смолянско.

Заради хубавото време в сряда се планираше хеликоптер да направи оглед на трасетата над Смолянско. Най-тежко остава и най-много екипи работят в общините Неделино, Баните, Ардино и Рудозем, отчете Костадин Величков от EVN.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини