Гол мъж застреля трима в денонощен ресторант в Тенеси Нападателят се издирва

Каан Урганджъоулу ще се жени Коварният Емир от "Черна любов" е със солидно образование

От Шумен до сцената на X-Factor във Финландия Викторио Ангелов стига до първото си живо предаване

Сръбският министър на отбраната отмени посещението си в Хърватия

Урфа е първият християнски град Регионът в днешна Турция и днес пази православни манастири и църкви

Заловиха бракониери с 1000 метра мрежи

Рокер избяга от полицаи, захвърли мотора си край Монтана

Легион от свищовски студенти превзе Колизеума на античния фестивал Натале ди Рома

Джеймс Камерън смята да заснеме още четири филма “Аватар”

Уникати от гаража: Шуменски бизнесмен вае купи от авточасти Валери Балабанов-Барни майстори по 10 месеца наградите в памет на приятеля си

“Природозащитници” искат да живеят в частна собственост

Адвокат Емануил Йорданов пред „Труд” за арестувания за бомбата на мача: Извършителят е преценил, че най-благоприятно за него е да се предаде в полицията

С биберон и козе мляко хранят 3-те мечета в Парка над Белица, ще ги пращат в Гърция, за да оцелеят

Цвета Караянчева: Нека президентът да каже да спрем ли санирането и магистралите

Корнелия Нинова: Задържането, 5 часа на улицата с белезници, е повече показност, отколкото съдържание

И при доброволно напускане на пациента плащат на болниците

Правителството одобри методиките за остойностяване и заплащане на дейностите в извънболничната и болничната медицинска помощ, в извънболничната дентална помощ и на комплексното диспансерно наблюдение на пациентите с кожно-венерически и психични заболявания, съобщиха от Министерски съвет.

За първи път се въвежда възможност за заплащане на дейности в болничната медицинска помощ, дори и да не са изпълнени всички индикации за хоспитализация, ако единствената причина за това е доброволното преждевременно напускане на лечебното заведение от страна на пациента. Пациентът вече ще има право да откаже по всяко време оказваната му медицинска помощ, поради което напускането на лечебното заведение преди изтичане на минималните срокове за хоспитализация, не следва да води до липса на финансиране на лечебното заведение от страна на НЗОК. Заплащането на медицинските дейности в тези случаи ще се извършва след проверка от страна на НЗОК.

Предвижда се в случаи на необходимост от спешна диагностика и лечение месечните стойности на дейностите в болничната помощ да могат да бъдат увеличавани. Допусната е и възможност за заплащане по изключение при превишаване на стойностите – при особено тежки или сложни случаи по медицински показатели, както и случаи, свързани с форсмажорни обстоятелства. Това ще е допустимо с решение на Надзорния съвет на НЗОК и при наличие на бюджетни средства.

Въведените правила създават както механизми за финансова дисциплина и ясно дефиниране на реда за заплащане на медицинската помощ, така и възможности за своевременното оказване на диагностика и лечение, спешни и особено тежки случаи, независимо от достигнатите стойности.

Методиките са одобрени от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и са внесени от управителя на НЗОК чрез министъра на здравеопазването в Министерския съвет, заедно със становището на министъра на финансите и на министъра на здравеопазването.

Всички решения на Министерски съвет вижте ТУК

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.