Нова мода в италианските медии - "Животни изнасилват хора"

"Животни изнасилват хора" - това е една от новите теми на информационни фалшификати, появили се в италиански медии. В сайтове за здравни съвети и научни открития излизат статии с провокативното заглавие "Делфините изнасилват по 15 души годишно", в които се обяснява, че "тези обожавани животни са дори в състояние да отвлекат неопитни плувци, за да ги изнасилят в потайни подводни пещери".

Анонимно тиражираната "информация" се позовава на действителна научно-популярна публикация. Неин автор е Джъстин Грег, който е завършил психология в прочутия ирландски университет "Тринити колидж" в Дъблин и се е занимавал с изследване на социалните познавателни способности на делфините. Автор е на книгата "Наистина ли делфините са умни?".

Според италианското информационно менте Грег обяснявал, че терминът "изнасилване" не отразява най-точно сексуалното поведение на делфините, което се дефинира като "насилствено сношение" и е изследователски документирано при много други видове като диви патици, гущери, мушички, орангутани и шимпанзета. Всъщност става дума за пълно изопачаване на съдържанието на статия на Грег, озаглавена "Митът за делфините-изнасилвачи". В нея авторът дословно пише: "Нямаме никакви доказателства за пряко полово насилие при делфините".

Той уточнява, че липсват също данни за секс между делфин и човешко същество "по взаимно съгласие". Загадка остава откъде е взета статистиката за 15 души, които годишно стават жертви на "изнасилване от делфини".

Националният всекидневник "Матино", който излиза в Неапол, но има регионални издания в цяла Италия, предупреждава читателите, че "ядосаните зебри стават изнасилвачи". За илюстрация е поднесена историята с 38-годишния англичанин Джон Кърсли, който загинал в Танзания, където бил изнасилен от зебра.

Кърсли и съпругата му били на ваканция в африканската страна, за да отпразнуват 10 години от сватбата си. Тръгнали на излет в резерват с джип и местни придружители. Джон бил фен на футболния клуб Нюкасъл и носел фланелката на черно-бели райета - цветовете на любимия отбор. По едно време забелязал зебра на стотина метра и слязъл от джипа. Под влияние на многото изпити по пътя бири, смесени с наркотици, англичанинът си смъкнал панталоните и с недвусмислени сексуални жестове започнал да дразни зебрата, която се оказала мъжкар. Поведението на Джон в съчетание с цветовете на фланелката му толкова вбесили зебрата, че черно-белият природно раиран мъжкар с невероятна скорост се хвърлил към туриста и го изнасилил смъртоносно.

"Матино" препубликува историята от английската многотиражка "Сънди спорт", която не е спортен, а сатиричен седмичник и сам определя себе си като "най-безобразния вестник на света", защото публикува забавни измислици за развлечение на публиката. Неаполитанският всекидневник обаче пропуска да информира читателите си за тази подробност. Вероятно голямо е било изкушението да се внуши косвено, че "жертвата на изнасилването" е носела фланелка със същите цветове на Ювентус - заклетия враг на местния тим Наполи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл