Глаукомата взема зрението ни завинаги

Заболяването, което завинаги отнема зрението и носи мрак в очите ни, се нарича глаукома . Тя е изключително коварна, защото няма симптоми, които да издават настъплението й. А докато гледаме спокойно към живота около нас, болестта безвъзвратно отнема от образите. Причината е, че каквото „вземе“, не може да бъде възстановено, каза пред „Труд“ д-р Десислава Димова, офталмолог от столичния Медицински институт на МВР, познат като МВР болница.

Тя и всички очни лекари от България и света през тази седмица са отворили кабинетите си за безплатни прегледи за откриването на глаукома. Защото, ако се установи навреме, специалистите са в състояние да спрат прогреса й. Т.е. поне могат да спрат развитието й.

Така при д-р Димова пристига 79-годишният А. А. от Перник. Дълги години той ходил при очни лекари, но те не му направили необходимите високоспециализирани прегледи. Не обръщали внимание защо зрението му все повече намалява.

„Изписваха ми само очила с нови диоптри“, каза мъжът.

„Затова пациентът днес е с много напреднала глаукома, която налага операция. За съжаление едното му око е в терминален стадий. То му осигурява само централно зрение - т.е. вижда единствено в центъра, останалата картина е замъглена. Все едно различава малка светлина в тунел“, разказа д-р Димова.

Ако мъжът е бил диагностициран преди години, част от зрението му е могло да се спаси.

67-годишната Б. Б. от София е с глаукома от 2 години. Лекари установяват заболяването й случайно при смяна на очила. „При по-сериозен преглед се диагностицира, че е с високо очно налягане, което категорично издава болестта. И на пациентката се изписва терапия чрез капки“, разказа д-р Димова.

Тъй като заболяването е хванато навреме, измененията в зрението на жената са начални. „Пациентката има 100% зрителна острота, но с леки замазвания (наричаме ги аберации). Затова за застигнатите от глаукомата е важно редовно да се преглеждат, за да се избегнат сериозните симптоми“, посочи д-р Димова. А най-коварното е, че признаците на заболяването се появяват чак в напреднал стадий.

За да се диагностицира глаукомата, се изисква специализиран преглед. Трябва да се изследва не само зрителната острота, но да се види какво е вътреочното налягане, което да се проследи за едно цяло денонощно. „С т.нар. апарат-периметър да се установи светлочувствителността във всяка една точка от зрителното поле, да се извърши пахиметрия (това е изследване на дебелината на роговицата) и още няколко съвременни метода, които обаче не се прилагат във всички болници. Такъв пример е скенерът на зрителния нерв“, изброи офталмологът от МВР болница. Здравната каса има клинична пътека, която покрива диагностиката и лечението на глаукомата.

Когато тя е в начален стадий, терапията е само поставяне на капки. Те понижават вътреочното налягане, подобряват оттичането на вътреочната течност през т.нар. шлемов канал (именно по този начин окото не се подлага на болестотворното налягане). Има и още една група от капки, които намаляват продукцията на вътреочната течност.

Повечето капки се поставят веднъж дневно, но има и такива, които са за по 2-3 пъти дневно. Когато пациентът е редовен в изпълнението на лечението, неговият живот е напълно пълноценен. Ако глаукома е новооткрита, в началото се налагат по-чести контролни прегледи, докато се „напасне“ терапията. Когато заболяването се постави под контрол, тогава се посещава 2 пъти в годината специалист, когато се извършват диагностични процедури.

„Вторият метод на лечение е лазерното, с което се постигат същите резултати, но терапията е по-инвазивна“, обясни д-р Десислава Димова. А третият вид е хирургичното лечение и целта отново е да се намали вътреочното налягане.

Заболяването е три вида

Първият вид е т.нар. закритоъгълна глаокома, при която окото се зачервява, роговицата помътнява, „отключва“ се повишена чувствителност към светлината.

При т.нар. откритоъгълна повечето хора нямат никакви симптоми. Едва когато процесът напредне, хората започват да усещат, че зрението им намалява, очите им сълзят, имат главоболие. Незначителните на пръв поглед признаци могат да се наблюдават години наред, докато се стигне до трайни увреждания на зрителния нерв и в зрителните полета. А когато измененията вече са факт, очните лекари са безсилни - каквото е поразила глаукомата, няма как да се възстанови.

Третият вид глаукома е вродената, която се появява непосредствено след раждането. Доказано е, че ако единият от родилите е със заболяването, рискът то да се появи при детето се увеличава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве