Болниците отчетоха лечение с 30% над лимита

Болниците отчетоха извършени медицински грижи през февруари за над 160 млн. лв. С впечатляващата сума те поставиха „рекорд“ от старта на разходването на парите за системата за 2015 г., съобщиха за „Труд“ от НЗОК.

Бюджетната година за институцията всеки път започва от декември, като отработените тогава диагностики и лечения се плащат през януари.

Както вестникът ни писа, за декември 2014-а Надзорният съвет бе утвърдил лечебните заведения да получат 119,6 млн. лв. Те обаче „фактурираха“ 155,3 млн. лв. или с 35,6 млн. лв. повече. За януари таванът бе сложен на 118,9 млн. лв., но болниците го надвишиха с 38,39 млн., лв. като поискаха да им платят 157,3 млн. лв. А сега при лимит от 120 млн. лева за февруари, искат с 40 милиона лева повече или цели 160 млн. лв.

Настоящото ръководство на НЗОК ще изпрати тревожните данни на здравния министър д-р Петър Москов, за да види кой от директорите на болниците не спазва бюджетната рамка. Той още преди няколко седмици се зарече да иска оставка на мениджърите, които не се справят.

Правителството вчера одобри важната методика за остойностяване на медицинската помощ, на която се разчита да обуздае разходите в сектора. Според нея, ако болниците, надхвърлят прогнозния си бюджет за месеца, могат да разполагат с още 5% от средствата, заложени за съответното тримесечие. Втората стъпка е при форсмажорни обстоятелства, директорът на болницата да уведоми шефа на районната каса и в писмо до него да поиска допълнителни пари. То ще се разгледа от надзора на НЗОК и ако той реши, сумата ще се отпусне.

Новост в приетата от правителството вчера методика: НЗОК ще плаща и за пациенти, дори и да не са изпълнени всички процедури по време на хоспитализацията, ако единствената причина за това е, че болният доброволно и преждевременно си е тръгнал

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве