Джон Болтън се срещна с посланика на Турция в САЩ заради ареста на пастора Андрю Брънсън

Арестуваха 20-годишен с метамфетамини и канабис в Исперих

МВнР: Няма данни за пострадали българи при инцидента, в който кола се вряза в ограждения край британския парламент

Млади огнеборци завоюваха множество медали в международни игри за спасители в Русия Изявилите се ученици са от СУ "Цанко Церковски" в Полски Тръмбеш с треньор началникът на местната пожарна гл. инсп. Илиян Илиев

Разследват кражба на близо 8000 лева от каса в IT фирма в Търново Задигнаха 1000 лева от селска къща

АБВ внесе в КЕВР сигнал за нарушения на експлоатацията и екологичните норми на газонаходището в Галата

Полски туристи останаха без кола след пожар на магистрала „Хемус“

ДАНС с нова наредба на постъпилите сигнали

„Мерцедес“ осъмна с две забити кирки

Златното око

Юлияна Дончева: Не се боя от старостта Второто майчинство е много по-осъзнато и ме подмладява, уверява бизнесдамата

Прокурор Георги Чинев: Има достатъчно доказателства за виновността на Бенчев

Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД: Модернизацията на летище Варна продължава

Кола се вряза в огражденията около британския парламент, има ранени Полицията е арестувала шофьора

Виена е най-добрият град за живеене в света за 2018 г.

Източват спешно язовирите

Собствениците и операторите на язовири в цялата страна трябва да източат спешно част от водата, за да осигурят свободен обем, който да поеме стопилия се сняг. Те ще трябва да проверяват редовно стените на съоръженията, за да се избегнат аварии. Това съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева след заседанието на правителството в сряда. Министрите одобриха 14 спешни мерки срещу очакваните наводнения.

Кметовете и областните управители ще трябва да почистят речните корита. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще проверява проводимостта под мостовете. Всички диги ще трябва да се огледат отново и да се укрепят.

Според метеоролозите най-голям риск от наводнения има по поречията на Арда, Марица и Тунджа. През последните дни нивата им в някои участъци са се повишили с над 1 м. Причината за бързото покачване е, че заради обилните дъждове почвата е прекалено мокра и не може да поеме повече вода. Затова стопеният сняг отива в реката, обясни Николай Филипов, хидролог в БАН.
Засега няма риск от големи наводнения, защото температурите са сравнително ниски. Ако се задържат така още 3-4 дни, снегът плавно ще се стопи и водата ще се оттече, без да създаде риск, каза Филипов.

Река Русенски Лом се покачи с метър и заля пътя от Русе за Басарбово. Районът се наблюдава постоянно и ако се наложи, жителите на крайния квартал ще се евакуират. Заради повишените водни стоежи на притока Бели Лом има наводнени земеделски земи в селата Красен и Нисово.

Спешно отводняване започна и във видинското с. Цар Симеоново, където приземните етажи на 26 къщи са залети от подпочвени и скатни води. Отделно се активизира свлачище, а в горната част на селото са се образували три блата.

Решено беше да се прокопае временен канал и да се положат тръби, по които скатните води да се оттичат.

Община Сливен възложи на хидрогеолози да проучат защо в селата Тополчане, Жельо воевода и малкото градче Кермен водата от пороите преди месец и половина още не се е оттекла.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.