Източват спешно язовирите

Собствениците и операторите на язовири в цялата страна трябва да източат спешно част от водата, за да осигурят свободен обем, който да поеме стопилия се сняг. Те ще трябва да проверяват редовно стените на съоръженията, за да се избегнат аварии. Това съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева след заседанието на правителството в сряда. Министрите одобриха 14 спешни мерки срещу очакваните наводнения.

Кметовете и областните управители ще трябва да почистят речните корита. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще проверява проводимостта под мостовете. Всички диги ще трябва да се огледат отново и да се укрепят.

Според метеоролозите най-голям риск от наводнения има по поречията на Арда, Марица и Тунджа. През последните дни нивата им в някои участъци са се повишили с над 1 м. Причината за бързото покачване е, че заради обилните дъждове почвата е прекалено мокра и не може да поеме повече вода. Затова стопеният сняг отива в реката, обясни Николай Филипов, хидролог в БАН.
Засега няма риск от големи наводнения, защото температурите са сравнително ниски. Ако се задържат така още 3-4 дни, снегът плавно ще се стопи и водата ще се оттече, без да създаде риск, каза Филипов.

Река Русенски Лом се покачи с метър и заля пътя от Русе за Басарбово. Районът се наблюдава постоянно и ако се наложи, жителите на крайния квартал ще се евакуират. Заради повишените водни стоежи на притока Бели Лом има наводнени земеделски земи в селата Красен и Нисово.

Спешно отводняване започна и във видинското с. Цар Симеоново, където приземните етажи на 26 къщи са залети от подпочвени и скатни води. Отделно се активизира свлачище, а в горната част на селото са се образували три блата.

Решено беше да се прокопае временен канал и да се положат тръби, по които скатните води да се оттичат.

Община Сливен възложи на хидрогеолози да проучат защо в селата Тополчане, Жельо воевода и малкото градче Кермен водата от пороите преди месец и половина още не се е оттекла.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини